Příprava na zdění obvodových a nosných zdí + kalkulace na desku

Autor: Míra a Maruška (44 příspěvků)
31. 3. 2009
1 komentář
Příprava na zdění obvodových a nosných zdí + kalkulace na desku
Příspěvek stavebníka
V sobotu po betonování jsem jel na stavbu a tam kde vystupovala odpadová trubka jen málo z desky, jsem kolem ní vyškrábl (když ještě nebyl beton tvrdej jako beton, ) lavorek, to aby bylo za co přichytit izolaci k trubce.

V mezičase, kdy beton tvrdl a pravidelně ho zaléval déšť, jsem si objednal firmu na položení izolace. Přijeli dle domluvy (týden po betonování) a díky trubkám na odvětrání radonu si sebou přivezli méně silnou izolaci, čímž jsme ušetřili nějakou tu korunu. Izolace se povedla a s firmou jsem byl spokojený.  Další věc, která mě trápila bylo to, že izolace byla po celé základové desce, tudíž byla při zdění dosti náchylná na proražení. Ono mě to zas tak netrápilo, měl jsem to takhle naplánované, akorát bylo třeba vyřešit co nejjednodušší způsob ochrany izolace. Proto jsme si rozměřili desku tak, že jsme vynechali místo na zdi dle projektu. Na zem jsme si položili prkna o tloušťce 2,5cm a zatěžkali kameny. V prostoru, kde zeď stát neměla, jsme vybetonovali vrstvičku o výšce oněch 2,5cm, beton jsme stahovali po položených prknech. Díky tomu vznikla (hlavně při pohledu z vrchu) jakási mapa, z které bylo patrné, kde bude stát jaká zeď. Vše je patrné z fotek. Dále bylo třeba navézt stavební materiál. Do toho jsme se pustili jeden den odpoledne a do večera jsme měli navoženo všech cca 50 palet cihel, na obvodové a nosné zdivo. Co se vešlo, tak jsme pomocí ještěrky šoupli rovnou na desku, což je veliké ušetření práce. Zdění jsme si naplánovali dělat svépomocí, jen za dohledu a pomoci jednoho zkušeného zedníka.

KALKULACE NA ZÁKLADOVOU DESKU: Jelikož by se dalo říct, že je to uzavření jedné z kapitol stavby našeho domu, přikládám náklady, které vyvstaly v souvislosti s vybudováním základové desky. Celkové náklady jsou 134 000,-. Je třeba k tomu dodat, že není v ceně kámen (ten byl nasbíraný na poli), výkopové práce (to byl svatební dar). Naopak v ceně je 440 ks ztraceného bednění, 160m2 izolace, písek, cement, štěrk, beton na desku, zemnící páska do základů, odpady, průchodky, hadice na odvětrání radonu, zapůjčení žáby a vše další, na co jsem si nevzpomněl a co s tím souvisí.

Náklady

Název položkyCena
náklady na základovou desku
134 000 Kč
Celkem134 000 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míra a Maruška
Míra a Maruška (44 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací