Izolace, založení první řady cihel a zdění

Autor: Pavel Tesárek (50 příspěvků)
26. 10. 2009
6 komentářů
Izolace, založení první řady cihel a zdění
Příspěvek stavebníka
11.7. - 29.8.2009 - Po dokonalém vyzrání základové desky přišlo na řadu penetrování, izolace a nanesení zakládací malty. Pro penetrování jsem použil DEKPRIMER a izolaci GLASTEK 40 SPECIAL MINERAL. Za den bylo hotovo a mohlo se začít s nanášením zakládací malty. 

Protože stavíme z broušených cihel, měli jsme k dispozici založení od pracovníka firmy Heluz za 238 Kč Domluveni jsme byli na 5. hodinu ranní (už dlouho jsem takhle brzy nevstával)

Pán od Heluzu přijel včas, vyndal z auta potřebné nářadí (vyrovnávací soupravu a nivelák) a mohlo se začít zakládat.

Původně jsem si myslel, že pomoc se založením, která je prezentována, je založení první řady cihel. Bohužel to „založení“ jak jsem se na místě dozvěděl, znamená pouze nanesení vyrovnávací malty.

Reklama

Pán z Heluzu mi také doporučil, abych nepokládal cihly do malty hned, ale nechal ji do druhého dne ztvrdnout, následně hřebenem nanesl silnější vrstvu lepidla a teprve poté položil první řadu cihel.

Obecně jsem se systémem broušeného zdiva maximálně spokojen. V kyblíku stačilo rozmíchat lepidlo, naplnit nanášecí válec a přejet s ním cihly. Používal jsem válen na maltu SB C, který na cihly nanese celoplošnou 3mm vrstvu lepidla.

Ze začátku bylo nutné vychytat správnou hustotu lepidla, které má mít medovou konzistenci. Válec je dobré častěji vymývat, aby v něm lepidlo neschlo. Jakmile zůstal válec s lepidlem chvilku někde položený, bylo docela obtížné ho „rozjet“, lepidlo nebylo většinou nanášeno na celou vrstvu a bylo nutné něco dohnat zednickou lžící.

Reklama

V poslední 11 řadě zdiva napadlo kamaráda plnit válec lepidlem tak, že ho tam nalil přímo z kyblíku. Bylo to mnohem jednodušší a rychlejší než plnit válec fankou jako u předchozích 10ti šárů (škoda, že nápad přišel až v poslední řadě  zdiva).

29.8.2009 jsme měli vyzděných 11 řad obvodových cihel a vnitřní nosné zdi

Náklady

Název položkyCena
Zdění obvodových a nosných zdí
268 000 Kč
Celkem268 000 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek
Pavel Tesárek (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama