Chcete krbová kamna, která splňují podmínky Blower-door testu?

Autor: HAAS+SOHN (5 příspěvků)
15. 11. 2018
0 komentářů
Chcete krbová kamna, která splňují podmínky Blower-door testu?
Komerční
Nenechte se zmást, kamna nejsou auto. Vyšší výkon rozhodně neznamená více zábavy. Výběr krbových kamen je hlavně o tom, najít optimální výkon pro danou stavbu. Dnešní domy mají mnohem menší tepelné ztráty, proto se již z výroby výkon krbových kamen snižuje, aby nedocházelo k přetápění.

Určit potřebný výkon kamen je trochu alchymie. Orientační výpočet ale lze zvládnout svépomocí. {{explanation|wholeWidth|}}U kamen bez výměníku poslouží pravidlo 1kW/X m3 obestavěného prostoru. U nezateplených staveb můžete za X dosadit 20 m3 (jeden kW výkonu zvládne vytopit jen dvacet m3 domu, zbytek energie unikne). U zateplených domů lze orientačně počítat s 40 kW na m3 Pokud má tedy například přízemní bungalov obestavěný prostor 235 m3 (plocha m2 x výška), vyjde nám, že potřebný výkon kamen bude přibližně 5,88kW 235:40 = 5,88{{/explanation}} Dobře vybraná a zapojená krbová kamna dokáží hořet rovnoměrně delší čas a postupně předávat teplo do místnosti. Kamna s příliš vysokým výkonem přemění po několika minutách obývací pokoj na saunu i když sotva dohořela první dávka dřeva. Vám tak nezbývá než začít větrat a nechat oheň zase vyhasnout.

Když teplo uniká přes kamna

Většina stavebníků si dá záležet na utěsnění oken, dveří a krovů. Lidé ale často zapomínají, že teplo (energie) může unikat i přes krbová kamna. Nejvíce logicky ve chvíli, kdy se v nich netopí. Spolehlivě to odhalí Blower-door test, tedy měření vzduchotěsnosti budov, včetně úniků energie. Existují krbová kamna s certifikovanou plynotěsností, která jsou již z výroby testovaná také pomocí Blower-door testu.

Chcete krbová kamna, která splňují podmínky Blower-door testu?

Automatická dvířka a schopnost akumulace

Z vychytávek pro každodenní používání potěší automaticky uzavíratelná dvířka. Stačí je pustit. Zaklapnou se sama a dokonale těsní, podobně, jako u lednice. Pro otevření stačí zatáhnout za madlo.

Chcete krbová kamna, která splňují podmínky Blower-door testu?

Ke stěně i do rohu

Za technickými parametry nezaostává ani design. Kamna Ovalis RLU jsou štíhlá jako tužka (průměr základny 487 mm). Proto je lze jednoduše umístit do rohu. Příjemně překvapí také cena 46.600 Kč.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
HAAS+SOHN (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací