Podzimní údržba oken ve 3 krocích a jedna rada navíc

Autor: VEKRA (16 příspěvků)
21. 9. 2018
0 komentářů
Podzimní údržba oken ve 3 krocích a jedna rada navíc
Příspěvek stavebníka
Letošní velmi horké léto si vybralo svou daň hlavně na zahrádkách, ale sluneční záření neušetřilo ani naše domy. Podzim se tak hodí třeba k tomu, abyste zjistili v jakém stavu jsou vaše okna a připravili je na zimní mrazy.

Okna dobře umyjte

Slunce dokáže prach, pyl a další nečistoty doslova „zapéct“ do povrchu oken. Příjemné podzimní teploty byste tak měli využít k pořádnému umytí oken. Na trhu je dnes řada pomocníků od speciálních mopů a stěrek až po roboty. „Okna potřebují především hadr, vlažnou vodu s trochou saponátu na umytí skel, rámů, křídel, ale i těsnění a vnitřních částí oken, nikdy okna neotírejte na sucho, prachové částice mohou povrch poškrábat,“ říká Ing. Míla Tomčíková produktová manažerka VEKRA okna. ČTĚTE TAKÉ: Tipy jak na správnou údržbu oken? Nezapomeňte také pročistit odtokové otvory v dolní části rámů, kudy z profilu odtéká kondenzát a voda, která se tam může dostat při prudkém dešti. Tyto nenápadné, ale velmi důležité škvírky se rády stávají útočištěm hmyzu, prachu nebo a pokud jste v létě dělali stavební úpravy, mohou být otvory ucpány sutí. Průchodnost otvorů je nezbytná pro správnou funkci okna. Mytí oken berte jako příležitost okna důkladně prohlédnout, nejen z hlediska poškození povrchu, ale také kvality těsnění. Pokud těsnění zmáčknete, mělo by se vrátit do původního tvaru a objemu. Případně je nutné ho vyměnit za nové.

Promazání a seřízení kování

Je překvapivé, že mnoho lidí neví, že pohyblivé díly celoobvodového kování moderních oken by měly být alespoň jednou za rok promazány a kapka oleje patří i do vyznačených otvorů po obvodu. Pokud okna trochu drhnou, může problém vyřešit i prosté promazání. „Univerzální použití má silikonový okej, vyplatí se trochu jím přejet i očištěné těsnění, které si tak déle udrží svou pružnost,“ vysvětluje Ing. Tomčíková z VEKRY. TIP: základní seřízení oken zvládnete i sami, kdy do toho jít a kdy pozvat odborníka? Pokud zjistíte, že okna jsou špatně zavírat, drhnou, kličkami jde těžko otáčet nebo dokonce viditelně netěsní, měli byste se pustit do jejich seřízení. „Dodavatel oken by měl při předání namontovaného okna dát k dispozici i návod k použití, VEKRA má tyto návody i na webu, tam je popsáno, jak pomocí imbusu okna seřídit,“ dodává Ing. Tomčíková. Seřízení zvládne u běžných oken a dveří i laik. Pokud si na toto netroufnete, dodavatel oken by vám měl vysvětlit jak na to, nebo službu zajistit.

Dřevěná okna potřebují balzám

Obliba dřevěných oken rok od roku roste, i když je potřeba počítat s tím, že přírodní materiál potřebuje alespoň 2x do roka ošetřit balzámem. Je to jednoduché, dřevěné části oken se po umytí a usušení přetřou houbičkou namočenou ve speciálním balzámu. Ten by vám měl dodat výrobce oken. Balzám zacelí trhlinky v lazuře a dodá potřebné pečující látky, aplikace se doporučuje za teplot v rozmezí 5 – 25oC. Povrch dřevěných oken je tak připraven na nízké zimní teploty a lépe odolá i jejich střídání a s tím spojené namrzání a tání vody. Čím kvalitnější mají vaše dřevěná okna povrchovou úpravu tím lépe odolávají působení povětrnosti, zatím ale stále platí, že potřebují balzám. Řešením může být investice do dřevohliníkových oken, tam se o ochranu postará hliníkové venkovní opláštění.

Reklama

Rada na závěr: Jak správně větrat

Přebytečná vlhkost v interiéru dokáže způsobit velké nepříjemnosti, zejména z hlediska vzniku plísní. Pokud nemáte v domě rekuperaci, měli byste myslet na to, že je potřeba pravidelně větrat. V zimě je nejúčinnější na pár minut dokořán otevřít okno. Rychlá výměna vzduchu zbaví místnost vlhkosti, ale zároveň se neprochladí stěny a nábytek. Po zavření oken se tak pokoj rychle vytopí. Především v koupelnách, kuchyních a místnostech s květinami nebo akváriem je potřeba myslet na pravidelné a důkladné větrání i používání účinných odsavačů par. Kdo suší v bytě prádlo, může si zadělat na značné problémy. Pomoci může jednoduché pravidlo, relativní vlhkost vzduchu by při teplotách kolem 21°C neměla překročit 50%.

Galerie

Podzimní údržba oken ve 3 krocích a jedna rada navícPodzimní údržba oken ve 3 krocích a jedna rada navícPodzimní údržba oken ve 3 krocích a jedna rada navícPodzimní údržba oken ve 3 krocích a jedna rada navíc
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
VEKRA (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací