Jarní údržba oken

Autor: Otherm (8 příspěvků)
13. 4. 2018
0 komentářů
Jarní údržba oken
Příspěvek stavebníka
Zdá se, že zima se ještě nechce vzdát své vlády, ale je již čas přemýšlet, jaké práce bychom měli zvládnout na jaře. Mezi jiným byste neměli zapomenout také na jarní údržbu svých oken. Pokud si říkáte, že vaše nová okna péči nepotřebují, zbystřete, není to tak docela pravda.

Správné umytí oken je základ

Výrobci oken většinou doporučují alespoň dvakrát ročně okna umýt. Měli byste ale s očistou počkat až teplota stoupne nad 5oC, saponáty a čistící přípravky pak mohou plně projevit svou účinnost. Pokud budete čistit okna, když je chladno, nemusí výsledek odpovídat vynaloženému úsilí. "Okna vždy umývejte vodou se saponátem, nikdy nečistěte okna jen na sucho, prachové částice by mohly povrch oken poškrábat," říká Ing. Petr Holý z OTHERMU. Po umytí pak stačí vyleštit sklo tak, jak jste zvyklí. Očistu oken využijte i k prohlídce stavu těsnění a kování. Jak si dále povíme, pokud budete novým oknům věnovat odpovídající péči, prodlouží to jejich životnost a především spolehlivou funkčnost.

Dřevěná okna potřebují i balzám

Volba materiálu může být dilema, ale z hlediska tepelné či zvukové izolace je jedno, zda jsou okna plastová nebo dřevěná. Pokud jste dali přednost kráse dřevěných oken, měli byste vědět, že jejich povrch potřebuje odpovídající péči, aby zůstal dlouho krásný a dobře chráněný před účinky povětrnosti a slunečního záření. "Dvakrát do roka by měl být povrch dřevěných oken po umytí a osušení ošetřen ještě vhodným balzámem na dřevo, který vám doporučí výrobce oken," vysvětluje Ing. Holý z OTHERMU. Zima okna vždy prověří. Velké rozdíly teplot, tající a namrzající sníh a voda, to vše může povrchu dřevěných oken uškodit. Na jaře, jakmile teplota stoupne nad 5oC, byste měli očištěné rámy a křídla přetřít houbičkou napuštěnou balzámem. Zacelí se mikrotrhlinky a povrchu se dodají potřebné ochranné látky a okna získají i oživený vzhled.

Prohlédněte těsnění

Výbornou tepelnou i zvukovou izolaci zajistí pouze těsnění, které je pružné a v dobré kondici. Při mytí oken především zkontrolujte, zda není někde vytržené z drážky. Když ho zmáčknete, mělo by se vrátit do původního tvaru a objemu. Dáte-li si práci a jednou za rok těsnění potřete trochou glycerinu nebo silikonového oleje, nic nezkazíte. Pokud zjistíte jakékoliv poškození nebo ztrátu pružnosti, na nic nečekejte a zajistěte jeho výměnu. U plastových oken byste mohli zvládnout výměnu sami, u dřevěných oken to může být trochu složitější. Nicméně nejdůležitější je, abyste vždy použili těsnění správné velikosti, tuhosti a tvaru. Pokud "nacpete" do oken nevhodné těsnění, můžete je i poškodit. Výrobce by vám měl nejenom říci, jaké těsnění je pro vaše okna vhodné, ale případně ho i dodat nebo vyměnit.

Reklama

Promažte kování

Jednou za rok byste měli promazat celoobvodové kování oken. Trochu oleje - silikonového nebo na šicí stroje - je potřeba kápnout do otvorů vyznačených po obvodu okna, pár kapek patří i na čepy a všechny ostatní pohyblivé části. Pokud jste to nezvládli na podzim, nic neodkládejte a udělejte to nyní na jaře. Možná se vám zdálo, že v zimě okny trochu táhlo nebo při otevírání drhnou. Jaro je ideální dobou na jejich seřízení, a to díky malému rozdíl ve venkovní a vnitřní teplotě. U standardních oken zvládne seřízení podle návodu od výrobce i laik. U posuvných systémů nebo jiných složitějších prvků a sestav je vhodné obrátit se na servis dodavatele. Jarní péče o nová okna se vyplatí a i po letech budou krásná a v kondici.

Galerie

Jarní údržba oken
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Otherm (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama