Připravte svá okna na zimu

Autor: VEKRA (16 příspěvků)
30. 10. 2017
0 komentářů
Připravte svá okna na zimu
Příspěvek stavebníka
Zima většinou prověří stavbu od základů až po střechu. Pozornost potřebují i nová okna, aby mohla dobře chránit komfort vašeho bydlení.

Dřevěná okna potřebují ošetřit lazuru

Mytí oken nepatří mezi oblíbené činnosti, ale podzimní očista a prohlídka by měla být standardem. Výhodou plastových oken je, že jim stačí běžné umytí, pokud ale máte dřevěná okna, měli byste počítat s tím, že potřebují i péči o lazuru. "Kvalita dřevěných oken spočívá zejména v jejich vícevrstvé povrchové úpravě," vysvětluje Ing. J. Scheidel z VEKRY. Právě povrchová úprava rozhoduje o tom, kolik péče jim budete muset věnovat. Většina výrobců dřevěných oken je doporučuje dvakrát do roka ošetřit balzámem na dřevo. Lazura dřevěných oken trpí zejména tam, kde je vystavena přímým účinkům slunečního záření a deště. Zejména v dolní části rámů a křídel tak mohou být po čase dobře patrné stopy poškození povětrností. Balzám na dřevo zacelí mikrotrhlinky, dodá potřebné ochranné látky a oživí i vzhled oken. Pravidelná péče o lazuru dřevěných oken může podmiňovat i případné uplatnění záruky.

Promazat kování je minimum

Mnoho lidí, kteří mají v bytě nebo rodinném domě moderní okna neví, že celoobvodové kování potřebuje alespoň jednou za rok promazat. "Právě podzim je nejvhodnější dobou pro péči o kování, a to bez rozdílu, protože stejná údržba je nutná u plastových, dřevěných, hliníkových i dřevohliníkových oken," dodává Ing. Scheidel z VEKRY. Všechny pohyblivé části celoobvodového kování tedy táhla a čepy je třeba promazat a do otvorů vyznačeným přímo na kování je nutné kápnout pár kapek oleje. Univerzální použití má silikonový olej, vazelína nebo olej na šicí stroje. Vyplatí se udělat si čas a kování promazat, okna půjdou dobře ovládat a rozhodně to přispěje k prodloužení jejich životnosti.

Seřiďte okna, dokud nemrzne

Může být velmi nepříjemné, když až v zimě zjistíte, že okny do bytu táhne. Proto již při podzimním mytí zkontrolujte, zda nikde nedrhnou a jdou zlehka ovládat. V případě, že cítíte, jak okny protahuje nebo někde drhnou, seřiďte je. U běžných oken je seřízení jednoduché, podle návodu od výrobce to většinou zvládne s imbusovým klíčem každý. U posuvných systémů nebo větších sestav může být jistější povolat služby profesionálního servisu.

Reklama

Zkontrolujte těsnění

Těsnění je základem izolačních vlastností oken. Mělo by být pružné, bez viditelného poškození nebo vytržení z drážky v rámu nebo křídle. Při mytí oken očistěte i těsnění, pokud zjistíte, že je poškozené, vyměňte ho. Důležité je použít na výměnu těsnění odpovídající velikosti, tvaru a tuhosti. "Nacpat" do oken nevhodné těsnění je riziko, jednak okna nebudou správně izolovat, nemusí jít seřídit a v krajním případě se mohou i okna poškodit. TIP: další rady a tipy jak pečovat o dřevěná okna, najdete v našem Praktickém Rádci

Víte jak správně v zimě větrat?

Větrání v zimě by mělo být intenzivní jen několik minut, aby odešla přebytečná vlhkost a současně nedošlo k prochlazení zařízení bytu a stěn. To je i správná cesta k úspoře za teplo. Místnost se pak rychle ohřeje na příjemnou teplotu. Pokud jste zvyklí v teplém období roku větrat na ventilaci, pak v zimě toto raději nedělejte. Kdo nemá dům vybavený rekuperací vzduchu a v zimě nedostatečně větrá, riskuje případné problémy s plísní.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
VEKRA (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací