Údržbu a seřízení oken zvládnete sami

Autor: VEKRA (16 příspěvků)
28. 7. 2017
0 komentářů
Údržbu a seřízení oken zvládnete sami
Příspěvek stavebníka
Moderní okna nejsou úplně bezúdržbová. Péče o ně je však velmi jednoduchá a zvládne ji téměř každý.

Péče o kování

Celoobvodové kování je poměrně složitý mechanizmus složený z řady pevných a pohyblivých částí. Pokud kování nevěnujete pravidelnou pozornost a alespoň minimální doporučenou péči, může se to po čase negativně projevit na funkčnosti oken. V krajním případě může dojít až k opotřebení některých částí, a to si pak vyžaduje větší odborný zásah nebo i výměnu. "Pokud okna drhnou nebo jdou špatně a ztěžka otevírat, je na prohlídku, promazání a seřízení kování nejvyšší čas," vysvětluje Ing. J. Korbelář z VEKRA okna. Návod k údržbě a používání oken od výrobce by měl popisovat také péči o kování. Ideální je provést kontrolu například při mytí oken. Pravidelně je pak nutné promazat podle návodu všechny pohyblivé části a kápnout trochu například silikonového oleje do vyznačených míst přímo na kování. To zvládne opravdu každý.

Seřízení oken

Seřídit běžné okno podle návodu je poměrně jednoduché a většinou k tomu postačí imbusový klíč. Po montáži zákazník přebírá seřízená okna. Tedy s optimálně nastaveným přítlakem, aby okno správně izolovalo. "V průběhu užívání oken může dojít vlivem teplotních změn nebo usedání komponent i stavby a tak je po čase potřeba okna seřídit," vysvětluje Ing. Korbelář z VEKRY. Pokud okna v některém místě dřou je nutné křídlo výškově seřídit. Špatně těsnící okna napraví seřízení přítlaku. Toto vše by mělo být popsáno v návodu. U běžných oken to se správnou výbavou zvládnete sami. U posuvných systémů, okenních sestav nebo složitějších prvků je dobré raději požádat dodavatele o odborné seřízení.

Kontrola těsnění

Pružné a nepoškozené těsnění oken zajistí optimální tepelnou izolaci. Pokud zjistíte, že těsnění je poškozené, ztrouchnivělé, ztrácí pružnost nebo je vytržené z okenního profilu, je nutná jeho výměna. I když instalaci těsnění zvládne šikovný kutil sám, je potřeba použít správný typ, velkost a tuhost těsnění. Pokud do oken "nacpete" nevhodný typ, může dojít v krajním případě i k jejich poškození.

Reklama

Lazura dřevěných oken

Dřevěná okna přináší do interiéru krásu přírodního materiálu. Ale povětrnost může na dřevěném povrchu po čase napáchat viditelné škody. U dřevěných oken je nutné pravidelné ošetření lazury doporučeným balzámem, a to alespoň dvakrát do roka nejlépe na jaře a na podzim. Balzám zacelí mikrotrhlinky v lazuře a celkově i oživí vzhled oken. V případě poškození dřevěných oken, časté je například poškození kroupami v letních měsících, je vhodné obrátit se na výrobce. Ten zajistí odbornou opravu, aby byly škody co nejmenší. Rozhodně nelze doporučit pouštět se bez konzultace s odborníky do nátěru oken. Mohlo by dojít k jejich nenávratnému poškození. TIP: dřevěná okna s dlouhou životností si prohlédněte tady Aby moderní okna dlouho a dobře sloužila, je třeba věnovat jim náležitou pozornost, a to nad rámec běžného umytí. I když údržba oken není složitá a zvládne ji šikovný laik, jsou situace, kdy je lepší obrátit se na odborný servis dodavatele.

Galerie

Údržbu a seřízení oken zvládnete samiÚdržbu a seřízení oken zvládnete samiÚdržbu a seřízení oken zvládnete sami
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
VEKRA (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací