Jak vybrat a zaměřit okenní parapety

Autor: Iparapety.cz (1 příspěvek)
2. 8. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
 

Na co si dát před výběrem vnějších parapetů pozor

Než začnete parapety vybírat, rozmyslete si, zda se budou montovat před dokončením omítky nebo až po jejím dokončení. Je to důležité pro výběr bočních krytek, které zabraňují zatékání vody do fasády. Vnější parapety se liší použitým materiálem (hliníkové, pozinkované, poly-mramorové), způsobem zpracování a tloušťkou použitého materiálu.

  • Hliníkové tažené parapety

Tažené parapety se vyrábí metodou vysokotlaké extruze, proto patří mezi nejkvalitnější. Velmi dobře odolávají nepřízním počasí, UV záření a mechanickému poškození.

Reklama
Jak vybrat a zaměřit okenní parapety
  • Hliníkové ohýbané parapety

Ohýbané parapety se vyrábí z ohýbaného hliníkového plechu. Oproti taženým parapetům jsou cenově dostupnější. V tloušťce 1,4 mm jsou kvalitou i cenou téměř srovnatelné s taženými parapety.

Reklama
Jak vybrat a zaměřit okenní parapety
  • Pozinkované parapety

Pozinkované parapety se vyrábí z velmi kvalitního ocelového pozinkovaného plechu. V tloušťce 0,75 mm jsou nejlevnější variantou venkovních parapetů. Nejčastěji se montují na panelové domy, činžovní domy a bytovky. Pozinkované parapety se nedoporučují u nízko posazených oknech do ulice, kde může snadněji dojít k jejich mechanickému poškození.

Reklama
Jak vybrat a zaměřit okenní parapety
  • Poly-mramorové parapety

Poly-mramor je velmi pevný a odolný vůči mechanickému poškození, povětrnostním podmínkám a teplotním výkyvům. Pro venkovní použití je v parapetu vyfrézována okapová drážka, aby mohla voda odtékat.

Na co si dát před výběrem pozor?

Před výběrem šířky parapetů je potřeba si rozmyslet, zda budou zasekány do zdi nebo se usadí podél ní. Důležitá je i jejich šířka. Parapety by neměly přesahovat topná tělesa. Pokud je přesahují, teplo nesálá na okna a ta se rosí. V případě, že byste chtěli, aby parapety topná tělesa překrývala, je nutné do nich vsadit větrací mřížky, které teplo na okna propustí. To lze však provést jen u dřevotřískových parapetů. Vnitřní parapety se liší použitým materiálem a dekorem (plastové, dřevotřískové, poly-mramorové)

  • Plastové parapety

Vnitřní plastové komůrkové parapety jsou vyrobeny z kvalitního PVC materiálu, který je velmi stabilní a pevný. Díky speciální PVC nebo CPL folií jsou parapety odolnější.

Jak vybrat a zaměřit okenní parapety
  • Dřevotřískové parapety

Dřevotřískové parapety jsou vyrobeny metodou postforming, při které se lepí horní krycí vrstva (laminát 0,6 mm CPL/HPL) na dřevotřískovou desku. Spodní strana parapetů je naimpregnována proti jejich vlhnutí. Pokud vlhkost vzduchu nepřesahuje 60 %, vydrží vám tyto parapety opravdu dlouho. Parapety s nosem nebo bez nosu? Nos nenápadně skryje přechod mezi zdivem a parapetem. Varianta bez nosu vypadá velmi elegantně na nízko položených oknech.

Jak vybrat a zaměřit okenní parapety
  • Poly-mramorové parapety

Ano, parapety z poly-mramoru jsou velmi pevné a odolné vůči mechanickému poškození a sálajícímu horku z radiátorů.

Jak vybrat a zaměřit okenní parapety

Zajímá vás cena parapetu? Spočítat si ji můžete zde www.iparapety.cz

Jak zaměřit vnitřní parapety?

Doporučená výška prostoru na montáž vnitřních parapetů od podkladu po horní drážku na parapet je 23-27 mm.

  • Změřte délku mezi vnitřními špaletami.
  • Pokud chcete mít parapet zapuštěný v omítce, počítejte se zapuštěním minimálně 20 mm na každé straně špalety. Tím se celková délka zvětší o 5 mm z důvodu síly koncovek parapetu, pokud budete koncovky potřebovat.

PŘÍKLAD: 1600 mm + 40 (20+20) mm = 1640 mm - toto je délka parapetu pro zapuštěný parapetu do omítky

  • Jestliže jsou omítky (špalety) hotové a parapet se zapouštět nebude, měřte přední i zadní stranu, protože špaleta nemusí být rovná. Pokud se špalety rozchází, měřte vždy delší rozměr. Dále odečteme od čistého rozměru naměřené délky 5 mm, což odpovídá síle páru bočních krytek.

PŘÍKLAD: 1600 mm – 5 mm = 1595 mm – toto je délka parapetu, která se bude dávat mezi hotové omítky

  • Doporučená výška lůžka pro montáž vnitřních parapetů od podkladu po horní drážku podkladového profilu na parapet je 23 - 27 mm.
Jak vybrat a zaměřit okenní parapety
  • Změřte si vyložení (hloubku) vnitřní špalety. Měřte pravou i levou stranu, protože zdivo nemusí být po celé délce stejně široké.
  • Je třeba počítat s tím, že parapet bude zapuštěn 10 mm pod profil okna. K hloubce parapetu je dobré připočítat min. 30 mm na nos parapetu a přesah.

PŘÍKLAD: 135 mm + 10 mm + 30 mm = 175 mm - toto je hloubka parapetu.

Jak vybrat a zaměřit okenní parapety
  • Změřte si délku mezi venkovními špaletami. Pokud chcete mít parapet zapuštěný v omítce, počítejte se zapuštěním minimálně 20 mm na každé straně špalety. Tím se celková délka zvětší o 5-6 mm z důvodu síly koncovek parapetu, pokud budete koncovky potřebovat.

PŘÍKLAD: 1610 mm + 40 (20+20) mm = 1650 mm - toto je délka parapetu pro zapuštěný parapet do omítky.

  • Jestliže jsou omítky (špalety) hotové a parapet se zapouštět nebude, měřte přední i zadní stranu, protože špaleta nemusí být rovná. Pokud se špalety rozchází, měřte vždy delší rozměr. Dále odečtěte od čistého rozměru naměřené délky 5-6 mm, což odpovídá síle páru bočních krytek.
  • Doporučená výška lůžka na montáž venkovních parapetů od podkladu po horní drážku rámu okna je na parapet 25 - 30 mm.
Jak vybrat a zaměřit okenní parapety
  • Zaměřte si vyložení (hloubku) venkovní špalety. Měřte pravou i levou stranu, protože podezdívka nemusí být po celé délce stejně hluboká.

PŘÍKLAD: 1610 mm – 5 mm = 1605 mm – toto je délka parapetu, která se bude dávat mezi hotové omítky

  • U vnějších parapetů nelze vzhledem k technologii výroby dodat parapety s nepravidelnou hloubkou. Volte vždy nejbližší vyšší hloubku, která je v nabídce. Je třeba počítat s tím, že venkovní parapet bude zapuštěn 10 mm pod profil okna. K hloubce parapetu je lepší připočítat přesah min. 40 - 50 mm na nos parapetu.
  • Správně stanovený přesah zajišťuje odvod vody z parapetu a zabraňuje jejímu stékání po fasádě domu.

PŘÍKLAD: 110 mm + 10 mm + 40 mm = 160 mm. Vybrali jsme nejbližší vyšší hloubku, což je v tomto případě 165 mm – toto je hloubka parapetu.

Jak vybrat a zaměřit okenní parapety
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Iparapety.cz (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací