5 praktických tipů pro výběr nových oken

Autor: Otherm (8 příspěvků)
10. 4. 2017
0 komentářů
5 praktických tipů pro výběr nových oken
Příspěvek stavebníka
Vybíráte plastová okna a myslíte si, že již máte dost informací pro správné rozhodování? Možná byste měli vědět ještě pár detailů navíc. Investice do nových oken většinou není malá, proto se vyplatí promyslet všechny detaily.

Nepodceňte výztuhu

Plastová okna jsou mezi českými stavebníky stále nejoblíbenějším typem oken, a to zejména díky výhodnému poměru cena - hodnota, navíc nevyžadují žádnou speciální péči o povrchovou úpravu jako dřevěná okna. V současnosti představují asi 2/3 trhu s okny. Mají-li sloužit desítky let, měl by být při jejich výběru kladen důraz především na kvalitu. Ta se navíc může projevit i za několik sezón. "Dobré je, pokud znáte skutečného výrobce oken, v případě, že budete potřebovat opravu nebo servis to představuje velkou výhodu," říká Ing. P. Holý obchodní ředitel OTHERM okna. Výztuha je jedním z důležitých aspektů plastových oken její kvalita záleží na materiálu, tloušťce i tvaru výztuhy. "Jsme si vědomi důležitosti výztuhy u plastových oken, proto jsou okna OTHERM EVO osazeny uzavřenou rámovou výztuhou tloušťky 2 mm," říká Ing. Holý a vysvětluje, "díky tomu se zvýší tuhost rámů a jejich stabilita." Hlavní komponenty kování by rozhodně měly být fixovány skrz kovovou výztuhu, aby nedošlo k jejich vytržení.

Trvejte na profilu třídy A

Tloušťka stěn plastového profilu a také složení plastu hrají rovněž významnou roli z hlediska kvality finálního plastového okna. Rozlišují se tři úrovně profilů. Nejlepší třída A má tloušťku pohledových plastových stěn tři milimetry s přípustnou tolerancí 0,2 mm. U třídy B je tloušťka 2,7 milimetru se stejnou tolerancí, nejnižší horší třída C má sílu menší než 2,5 milimetru. Třída C by se podle P. Holého v ČR neměla vyskytovat. Větší množství materiálu u profilů třídy A poskytuje o 10-15% větší plochu svaření než už rozměrově srovnatelných profilů třídy B. Pevnost v rozích u profilu A je asi o 15-20% vyšší než u třídy B. Rozdíly jsou i v ostatních parametrech pevnosti rámu, jako je ohybová tuhost. Pečlivý výběr profilu je nutný zejména v případě prvků větších rozměrů a také u barevných plastových oken. Ta se na přímém letním slunci více zahřívají, pro zachování tvarové stability je tak třeba jak kvalitní profil a tak výztuha.

Pro odhlučnění trojsklo nestačí

Nová okna by měla kromě úspory tepla přinést i větší komfort bydlení. Jedním z častých požadavků na okna je odhlučnění bytu. Může to být překvapivé, ale běžná izolační trojskla nepřinášejí větší útlum zvuku než dvojskla. Útlum zvuku je třeba řešit pomocí speciálního protihlukového zasklení s různými tloušťkami skelněných tabulí, případně integrovanou folií. Rovněž platí, že lepší útlum zvuku mají plastová okna se třemi těsnícími rovinami tedy tzv. středovým těsněním.

Reklama

Montáž je půl dobré práce

Vyplatí se pořídit si nová okna i s instalací. Ušetříte na DPH, ale především většina dodavatelů na odborně namontovaná okna poskytuje delší záruční dobu. Navíc je třeba mít na paměti, že nekvalitní montáž okno prakticky znehodnotí. Nejde jen o případné poškození, dobře ošetřená musí být především připojovací spára, kterou nejenže nesmí zatékat nebo profukovat, ale musí být parotěsně ošetřena. Laik bez zkušeností by se do instalace oken raději pouštět neměl. Moderní technologie kotvení, parotěsného ošetření jednoznačně vyžadují odbornou práci. Pokud bude po instalaci kolem oken zatékat, nemusí být oprava jednoduchá.

Plast je téměř bezúdržbový

Plastová okna jsou oblíbená kvůli výhodné ceně a výborným izolačním vlastnostem, ale stavebníci také oceňují fakt, že jsou to okna prakticky bezúdržbová. To ale neznamená, že není třeba pravidelně se o ně starat. Jejich povrchová úprava sice nevyžaduje speciální péči, jako je tomu v případě dřevěných oken, ale nesmíte zapomenout, že kromě umytí je potřeba starat se o kování. Pohyblivé části je třeba promazat, do vyznačených otvorů kápnout trochu nejlépe silikonového oleje a vyplatí se pravidelně kontrolovat i těsnění. Pokud zjistíte, že je těsnění vytržené, ztratilo pružnost nebo je zdeformované, je třeba ho vyměnit. Poškozené těsnění již nemůže plnit svou izolační funkci, a to má zásadní dopad na izolační vlastnosti oken. Výrobce oken by měl vždy poskytnout návod, jak o plastová okna správně pečovat.

Galerie

5 praktických tipů pro výběr nových oken5 praktických tipů pro výběr nových oken
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Otherm (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací