Okna

Autor: Martin a Petra (16 příspěvků)
5. 7. 2015
0 komentářů
Okna
Příspěvek stavebníka
Už během podzimu loňského roku jsme začali řešit výběr oken. A to jak výběr klasických oken, tak výběr oken střešních. Pro laika je toto složitá otázka a tak začaly večery věnované studiu různých tepelných odporů, součinitelů a ztrát…okna plastová, dřevěná, hliníková…no byli jsme z toho docela paf.

Nakonec jsme se rozhodli, že určitě budeme chtít okna plastová, trojsklo a min 5-6 komor. Dalším požadavkem byla instalace na kovové kotvy a využití těsnícího systému illbruck i3 (abychom, zabránili tepelným ztrátám kolem rámů oken).

Barvu jsme zvolili zevnitř neutrální bílou a zvenku dekor ořech. A teď jakého vybrat výrobce. Zaměřili jsme se na největší výrobce v našem okolí. Konkrétně Okna EU, Okna JIS, Vekra, RI Okna a Svět oken s.r.o. Zvolili jsme strategii osobní zkušenosti  a proto jsme si od všech objednali zaměření oken na jeden den po hodině. Bylo to docela vtipné…první technik přijel v 8 ráno a poslední přesně v poledne.

Ani jeden se nepotkal s tím následujícím J. Musíme říct, že většinou bylo znát, že chlápci vědí o čem mluví a mají zkušenosti. Jediné na čem se neshodli, byly vchodové dveře. Někteří doporučovali striktně hliníkové (pro svou pevnost, stálost i design), jiní navrhovali klidně dveře plastové, protože jsou levnější. Do několika dnů nám přišly cenové nabídky, a jaké bylo naše překvapení, když jsme zjistili, že se liší pouze o +/-  10 000 Kč.

Tohle nám teda moc nepomohlo…:-) Po osobním setkání a cenových nabídkách se náš výběr zúžil na Okna JIS, Vekru a RI Okna. Vrhli jsme se na podrobné zkoumání parametrů oken těchto firem a na jejich historii. Nakonec jsme vybrali společnost RI Okna a jejich okna nejvyšší řady BlueEvolution. Rozhodly technické parametry, velice ochotný obchodní zástupce, kladné recenze a v neposlední řadě historie firmy. Líbí se nám, jak se rodinná firma rozrostla z „garáže“ až do dnešní obrovské moderní výrobní haly v Bzenci.

Vybrali jsme tedy RI Okna, řada BlueEvolution, stavební hloubka rámu 92mm, trojsklo, 6 komor, 3 těsnění, profily Salamander třídy A, kvalitní značkové kování. Vchodové dveře jsme nakonec zvolili hliníkové, dekor ořech, tříbodový bezpečnostní zámek, výplň HPL Perito – model Aneta s chromovým rámečkem a kouřovým sklem + nadsvětlík, aby v chodbě bylo více světla. Samostatnou podkapitolou byl výběr oken střešních.

Máme jich na domě 6 a tady jsme opravdu šli do kolen, protože jsme zjistili, že kvalitní střešní okna nás budou stát téměř to samé co okna normální. Opět jsme zvolili trojsklo a plast. Zde byl výběr malinko jednodušší. Výrobců je méně. Vybírali jsme mezi firmami Velux, Roto a Fakro. Naše volba padla na značku ROTO, která nabízí stejnou kvalitu a parametry jako nejznámější Velux, ale cena je o cca 15-20% nižší.  Konkrétně model  ROTO WDF R69G K W WD AL, velikost 74 x118 cm.

Okna mají zvenku hliníkové plechování a rám je zateplený. Kvůli dětem jsme zvolili spodní otevírání. Instalace oken proběhla 9. dubna a za jeden den bylo hotovo. Montéři byli zkušení a věděli co dělají, ale i tak jsme měli pocit, že kdyby jim člověk nestál za zadkem, ošidili by, co se dá. Stejný pocit jsme měli z montérů oken střešních, na které jsme také dohlíželi. Byli rychlí, ale práci si také co nejvíc ulehčovali.

Polovina přiložené instalační sady je podle nich k ničemu a museli jsme je nutit použít vše, co výrobce požaduje. Střešní tašky kolem oken dořezávali tak, že byly řady u oken křivě. To už bylo moc a poslali jsme je na střechu to opravit. Výběr oken byl zatím asi to nejsložitější, co jsme se stavbou absolvovali. Okna jsou opravdu kvalitní, ale instalaci je potřeba si pořádně pohlídat.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Martin a Petra
Martin a Petra (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací