Podhledy

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Kategorie: Sádrokartony
6. 7. 2015
4 komentáře
Podhledy
Příspěvek stavebníka
Z jara bylo ještě hodně deštivo a všude přítomné bahno způsobilo, že namísto budování zahrady přišlo na řadu obložení podhledů. Palubky jsou 15 mm silné a 121 mm široké. Profil klasické „C“. Kvalita je AB. Dovezené jsou z firmy SECA Borohrádek. Na čela jsem nakoupil silnější a širší palubky 19 mm x 160 mm. Nejvíce se nám líbila tenkovrstvá lazura HK Lasur v odstínu Kaštan.

Nejrychlejší a nejlepší natírání palubek je válečkem. Nejprve se přejede pero, potom plocha, následně stržená hrana u drážky a nakonec znovu plocha jedním tahem.  Natíráno 2x na kozách a třetí vrstva až po montáži. Vazníky jsou docela rovné, ale nějaké to přibroušení bylo potřeba. Abych nepředbíhal, tak napíšu seznam nářadí, které nám hodně pomohlo:

  • Pokosová pila   
  • Stolní pila s naklápěním
  • Kompresor a sponkovačka
  • Hoblík
  • Flexa
  • Akučka
  • Kladívko, kleště, vrtáky, vodováhy, metry a fixy

Než se to všechno vystěhovalo z baráku, tak bylo 15 minut fuč. Obložení bylo trochu komplikované, protože máme vazníky stažené dolů a vzniká tam ještě jedno lomení.  Obzvláště v rozích to byla pěkná deskriptiva. Několikrát jsem palubky montoval sám, ale lépe to jde určitě ve dvou. Jeden je dole a krátí, brousí, řeže. Druhý je na lešení a montuje, měří, natírá. Díky sponkovačce je možné palubky nastřelit aniž by druhý člověk palubku přidržoval, ale lepší kompromis byl, že ten druhý vezme 2m vodováhu a palubku na jedné straně přitlačí k vazníku ze země. Obložení na pohodu zabralo zhruba měsíc. O víkendu den, někdy den a půl ve dvou. V týdnu půl dne sám + natírání po večerech.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Hřebíky do sponkovačky 4000 kusů
760 Kč
Rotarex – rašple na flexu
730 Kč
HK Lasur 3 x 5 litrů
4 300 Kč
Palubky 73 m2 + 75 bm palubek na čela
22 500 Kč
Celkem28 290 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací