Schodiště

Autor: Pavlína a Antonín (4 příspěvky)
Kategorie: Schodiště
23. 3. 2015
3 komentáře
Schodiště
Příspěvek stavebníka
V projektu jsme měli točité samonosné schodiště bez středové podezdívky. Délka nášlapů 301 mm, výška 17,5 mm. Na jaře nám tesař slíbil zhotovení bednění za 6000 kč, což se nám, kteří bednění nikdy nedělali, zdálo jako docela slušná cena.

Jenže na podzim už chtěl 12.500 + DPH. A tak jsme se rozhodli, že to musíme zvládnout sami. Opravdu nic náročného to není, jenom když to člověk dělá poprvé, tak mu to trvá trochu déle.

Mě to trvalo po odpolednech skoro týden. Na stěny jsem si rozkreslil schodiště, stejně tak i na stěnu z OSB desek, kterou jsem postavil uprostřed. Nesmíte zapomenout měřit výšku prvního a posledního schodu od nuly. Na stěny jsem připevnil turbo šroubama střešní latě na které jsem poté přitloukl bednení. Nic to není, podélně nařezat latě do kínu, jenom v ohybu je nutno počítat s pořadovanou tloutkou betonu. Já jsem pro jistotu měl 15 cm.

Měl jsem radost, jak mě to jde od ruky, ovšem jen do doby, než přišel jeden z místních zedníků a tvrdil mě, že to schodiště nevydrží a spadne. Docela zděšený jsem volal projektantovi, ale ten mě ujistil, že je vše v pořádku. Jako výztuž doporučil 12 mm armaturu se vzdáleností 10 cm od sebe. No a potom se už jenom našroubovalo bednění pro jednotlivé schody a mohli jsme jít betonovat. Loňský silvestr nebyl moc bujarý, protože jsme se rozhodli, že betonovat budeme kvůli počasí 1 ledna. Práce nám trvala ve třech cca 6 hodin a protože byla zima, chodili jsme do domu ještě asi týden topit.

Reklama

Přílohy

okótované schodiště.pdf
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavlína a Antonín
Pavlína a Antonín (4 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací