Okna a dveře do domu

Autor: Andrea a Michal (21 příspěvků)
18. 12. 2014
0 komentářů
Okna a dveře do domu
Příspěvek stavebníka
Okna, vchodové a boční dveře do domu jsme začali vybírat již v době, kdy jsme zalévali strop domu, tzn. zhruba na přelomu července a srpna tohoto roku. 

OKNA: Prvním kritériem bylo, aby dodavatel oken byl zároveň i výrobcem, kdy všechny jeho výrobky jsou certifikovány dle platných předpisů a technických norem, evropské směrnice byly plusem. Zohledňovali jsme zároveň záruku poskytovanou dodavatelem, která se u výrobců pohybuje na okna v průměru 5 let a na doplňky 2 roky. Právě záruka pro nás byla jedním z důležitých bodů. Celkem jsme poptali čtyři dodavatele oken, kteří jsou zároveň výrobci a u žádného z nich nebyla deklarovaná záruka kratší než jsem již uvedla. V potaz jsme brali i doporučení známých, kteří mají s určitými dodavateli již zkušenost, ať už šlo o dodané výrobky, tak i o záruční či pozáruční servis.   Druhým kritériem po mnoha zhodnoceních byla stavební šíře oken a profil použití pro výrobu konkrétních oken vč. počtu nabízených komor. Z mnoha technických článků a doporučení stavbařů vyplynulo, že stavební šíře by měla být alespoň 80 mm. U profilů použitých pro výrobu oken jsme se zaměřili pouze na profily Kömmerling a Gealan, zcela jsme vyloučili mnoho podivných dodavatelů s profily polské výroby. Nakonec jsme zvolili okna st. šíře 82,5 mm, profily Gealan německé výroby. Zohledňovali jsme i koeficient prostupu tepla rámem. Vhodný profil jsme objednali s šesti komorami v rámu i křídlech.

Dalším důležitým bodem rozhodnutí bylo, zda dvojsklo či trojsklo. Postupným prověřováním jednotlivých parametrů u oken jsme zjistili, že to není na okně ten úplně nejdůležitější parametr, ačkoli to marketingové kampaně hlásané. Nakonec jsme i tak zvolili okna s trojsklem vzhledem ke koeficientu prostupu tepla sklem a dále celým oknem. 

Za čtvrté pokud dobře počítám :-) šly u oken další parametry ruku v ruce a to počet těsnění, druh rámečku (resp. teplý rámeček), kování, funkce mikroventilace, hluková úroveň a v neposlední řadě nabízené barvy, kliky a doplňky. Okna jsme zvolili s třemi těsněními, teplým nerezovým rámečkem, s kvalitním celoobvodovým titanovým kováním, kde mikroventilace a pojistka proti chybné manipulaci a u ventilaček proti zavření při průvanu byla automaticky součástí. Přesvědčili jsme se však, že u některých dodavatelů, které jsme zprvu vyloučili byla např. mikroventilace příplatkovou vlastností oken. Úroveň prostupu hluku byla u námi vybraných čtyř dodavatelů shodná v rozmezí od 30 do 34dB. Okna máme barvy tmavý ořech s měděnými klikami zvenku, uvnitř jsme vše vzhledem k interiéru nechali bílé. 

Reklama

Závěrem musím ještě podotknout, že jsme si nechali nainstalovat paropropustnou zábranu zevniř i zvenku, a na doporučení dodavatele oken, omítkáře, topenáře a výrobce zdícího materiálu jsou vespod usazena na termoizolační profil dodávaný dodavatelem oken. Ještě musím říct, že v případě se jedná o 18 ks oken a 1 ks balkonových/terasových dveří.   Parapety a žaluzie budeme řešit s dodavatelem oken až po omítkách.   DVEŘE: U výběru dveří jsme byli jako ryby na suchu. O oknech jsme našli mnoho, dveře a jejich technické parametry již tak rozebrány nejsou.  

Avšak postupovali jsme podobným způsobem jako u oken. V našem případě se jednalo o vchodové dveře, dveře z venku dovnitř do kotelny a boční dveře do garáže. U vstupních dveří jsme měli jasno, že bychom chtěli částečně skleněnou výplň v rozumném rozsahu. Dveře do garáže a do kotelny jsme nechtěli ničím komplikovat. Tudíž jsme zvolili plný profil. Jak v garáži tak v technické místnosti je okénko, takže nedostatek světla jsme neřešili. Nakonec jsme zvolili pro dveře taktéž profil Gealan šestikomorový s dvojitým těsněním.

Prosklení jsme u vchodových dveří vyřešili středovým sklem procházejícím dveřmi, kdy zvenku dovnitř skrz sklo vidět není, ale zevnitř ven ano. Byly jsme upozorněni, že čím rozsáhlejší je skleněná výplň, tím je větší riziko prověsu vzhledem k váze výplní. Naše výplň byla ještě dalo by se říct v normě. Připlatili jsme si za lepší celoobvodové kování s trojitou střelku procházející dveřmi ve třech úrovních (proti prověšování dveří). Pro zámky jsme si nechali na všechny troje dveře udělat bezpečnostní zámky a systém generálního klíče s překrytou fabkou.   Na vchodových dveřích máme kouli a do garáže a do kotelny jsme nechali dát kliky vzhledem k praktičnosti věci.  Barvu jsme zvolili shodně tmavý ořech, u vchodových dveří jsme objednali ořech z obou stran u garáže a kotelny postačili jednostranně barevné. Rám dveří máme u všech shodně o rozměrech 2,05 x 1,1 m. I u dveří byla použita parozábrana a termoizolační profil pod dveře.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
2 ks bočních vchod. dveří do domu (15.710,--/ ks) vč. montáže, dopravy a doplňků
31 420 Kč
vchodové dveře vč. montáže, dopravy a doplňků
25 370 Kč
19 ks oken vč. montáže, dopravy a doplňků
113 210 Kč
Celkem170 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Andrea a Michal
Andrea a Michal (21 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací