Zateplování obvodových stěn z vnitřní strany

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
19. 10. 2012
0 komentářů
Zateplování obvodových stěn z vnitřní strany
Příspěvek stavebníka
Vnitřní izolace stěn přichází v úvahu obvykle tehdy, když není žádoucí změna fasády. Takovéto řešení je méně nákladné a zároveň řemeslnicky jednodušší. Ze stavebně fyzikálního hlediska však může přinést problém v podobě nově vytvořených tepelných mostů a navíc je nutné zajistit ochranu proti kondenzaci vody.

Pokud hodláte zateplovat obvodové stěny z vnitřní strany, musíte zohlednit, že vodní páry budou z místnosti pronikat do izolace. Tento proces je podporován odpovídající úrovní vlhkosti vzduchu a jeho vysoké teplotě. Pára bude procházet skrz izolaci a kondenzovat bude na její styčné ploše se zdí. U všech částí zdi tak vzniká nebezpečí plísně a navíc se výrazně snižuje izolační schopnost materiálu. Tady nastupuje funkce parozábrany v podobě polyetylenové nebo hliníkové fólie, aby vlhkost nepronikala do těsnící vrstvy. Parozábrana se musí umístit mezi tuto izolaci a opláštění, myšleno směrem od vnitřní stěny.

Bohužel výše uvedená opatření nejsou postačující pro prostory se zvýšenou vlhkostí, jako jsou koupelny, kuchyně a prádelny. V těchto místech je nutné doplnit mezi izolaci a opláštění  zadní odvětrávání. Vnitřní stěny nevyžadují parozábranu, ale vlhké místnosti je potřeba odvětrávat.

Deskami z pevných stavebních dílů (jako jsou dřevotříska nebo sádrokarton) musí být opatřeny, (a to alespoň z jedné strany) zvukově izolované příčky. Dřevěná nosná konstrukce se na všech spojích opatří okrajovými izolačními páskami, aby nevznikaly zvukové mosty. Nezapomeňte, že světlá vzdálenost hranolů musí být o 1 až 2 cm menší než šířka izolačních desek, zároveň však musí vzdálenost od středu jednoho hranolu k druhému odpovídat rozměrům desek, které jsou určeny k opláštění.  

Reklama
Zateplování obvodových stěn z vnitřní strany

Nejsnazším způsobem lze odvětrávat vodorovně namontované profilové trámy. U nich stačí, když hranoly jsou o 2-3 cm silnější než izolační vrstva. Vzduch musí na spodní straně bednění volně vstupovat a nahoře vystupovat.

Zateplování obvodových stěn z vnitřní strany
Reklama

Kolmo připevněná prkna budou vyžadovat vodorovné nosné laťování. Latě přišroubujte na  kolmo stojící  dřevěné hranoly, pokud má být bednění odvětráváno. Pak mezi tyto hranoly připevněte izolační desky. Hranoly musí mít takovou tloušťku, aby za nimi mohl volně cirkulovat vzduch. Latě postačí připevnit v 50 cm odstupu.

Zateplování obvodových stěn z vnitřní strany

Zvláště důležitým opatřením u odvětrávané izolace je zešikmení spodního okraje obložení. Právě díky hladkému šikmému okraji voda nemůže pronikat do dřeva.

Reklama

Zateplovat zevnitř se dají i sklepy, tehdy je důležitým opatřením proti chladu od země izolace, která je umístěná pod betonovým potěrem. U novostaveb bývá pravidlem pokládka  izolace i pod podlahovou desku.   

Zuzana Bohdalová Foto: yellowbluedesigns.com, healthyhomestaitokerau.co.nz, mispec.org, engagenrc.com, archiproducts.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací