Aktualizováno: Vnitřní omítky

Autor: Libor a Maruška (50 příspěvků)
Kategorie: Vnitřní omítky
8. 3. 2013
0 komentářů
Aktualizováno: Vnitřní omítky
Příspěvek stavebníka
Září - říjen 2011 - Původně jsem poptával klasické provedení omítek (jádro + štuk). Přišlo cca 20 nabídek na sádrové omítky a cca 4 na klasické. Po prostudování informací jsem začal pomalu uvažovat i o sádrových omítkách. Bohužel se mi nedařilo sehnat žádnou firmu, kterou by mi doporučil někdo známý – znáte to, na internetu každý na svou firmu pěje chválu, ale realita je úplně jinde.

Nakonec jsem opět od známých v hospodě dostal kontakt na místního zedníka, který mi potvrdil, že je schopen omítky zajistit. Ale až koncem října. Když jsme se osobně setkali, aby si vše přeměřil a prohlédl kvůli vytvoření nabídky, tak mi doporučil sádrové omítky, které dělá jeho kolega. Po poradě s manželkou jsme nakonec tedy souhlasili.

Musím přiznat, že jsem na nejmenované stavbě viděl, jak špatně to může s nahazováním sádry dopadnout, když to někdo neumí. Takže jsem měl trochu ze sádry obavu. Ale chlapi to opravdu umí a omítky dopadly na výbornou. Sem tam je drobný kaz, ale to lehce přejedu finiš pastou. Stejně počítám, že při dalších pracích omítku ještě někde poškodím.

Hlavně jsem překvapen hladkostí a takovými ostrými liniemi. Domek tímto krokem ohromně prokoukl.

Reklama

Ještě před omítáním jsme veškeré kabely a trubky na podlaze obalili igelitem a v některých místech jsem raději nad trubky a kabely položil OSB desky, aby nedošlo k poškození a aby se chlapům lépe dělalo.

V nabídce spočítali, že spotřebují 216 pytlů sádry na tloušťku omítky 1cm. Sice jsem vše vyzdil celkem kvalitně = rovně, ale stejně se mi to nezdálo a tak jsme se dohodli, že vezmou 300 pytlů. Nakonec 30 pytlů zbylo (mimochodem pokud by měl někdo zájem, tak je levně odprodám).

Cca týden po večerech omítači připravovali lišty, zakrývali a penetrovali a pak v polovině října začali omítat. Za 5 dní bylo ve třech lidech omítnuto.

Reklama

Sice měli chlapi díky mašině ulehčenou práci s nahazováním, ale jak jsem tak koukal, tak to samotné hlazení byla pěkná dřina. Jinak v místě budoucích obkladů (koupelna a záchod) nechali omítku trochu hrubší (bez hlazení).

Jinak chlapi použili sádru pro strojní omítání KNAUF MP75 (30kg/pytel). Celkově omítání přišlo na 129 545Kč. V ceně jsou rohové lišty, apu lišty, omítníky, perlinka, zakrývací fólie, penetrace a práce včetně dopravy. Omítalo se 426m2 (zdi + stropy v přízemí a zdi v podkroví). Takže to vychází na cca 304Kč/m2. Když odečtu materiál, tak vychází cena za práci na 122Kč/m2.

Ještě před omítáním jsem si na ČEZu domluvil dočasné zvýšení hlavního jističe z 25 na 32A, aby nevypadával až se spustí mašina na omítání. Měl jsem dilema, jestli to rozplombování nahlásit jako poruchu a prostě přepojit. Nakonec jsem si řekl, že tam brnknu a zeptám se přímo – jak jsem zjistil, mají na to směrnici.

Reklama

Takže jen zkontrolovali jestli je to navýšení v mezích přívodu do celé oblasti a sdělili mi, že až to budu potřebovat, tak ať jen zavolám a nahlásím rozplombování. Po vrácení jističe ať zase nahlásím, že je to připravené k zaplombování. Jak řekli, tak jsem udělal a vše klaplo až k opětovnému zaplombování.

Jelikož 14 dní po omítání přes intenzivní větrání zdi nijak zvlášť nevysychaly a pomalu se začalo ochlazovat, poohlížel jsem se po půjčovně vysoušečů. Zajel jsem na Kladno do půjčovny, kde jsem si už na stavbu sem tam něco půjčil a přivezl jsem si jeden velký odvlhčovač. Každý den jsem jej přesouval do jiné místnosti a vynášel jsem vodu, respektive tchán. Odhadem se denně vylévalo přes 100litrů vody, což je solidní, ale půjčovné je cca 650,-/den, což je taky solidní.

Asi týden od půjčení se na stavbě byl mrknout jeden známý a podivil se, proč si půjčuju tak drahý vysoušeč, když v našem městě půjčují vysoušeče v technických službách, ať si tam prý zavolám (město je nakoupilo po povodních v roce 2002).Dobrá rada nad zlato. Hned druhý den, jsem do technických služeb zavolal a domluvil jsem si půjčení 5 kousků odvlhčovačů dohromady za cca 200,-/den. Tyhle byly sice menší, ale zase zároveň i topily. Všech 5 dohromady dělalo za den přes 120 litrů. Po dalším týdnu bylo znát obrovské zlepšení.

Omítka byla mokrá už jen na pár malých kouscích a taky odvlhčovače už ze vzduchu tahaly méně vody. Po dalším týdnu byly omítky dokonale suché. Celkem jsem tam měl vysoušeče 25dní a stály mě cca 9 000,-. A za tu dobu sežraly cca 7 000,- v elektrice!!! Ale co, lepší dát teď 16tisíc za vysoušení, než na jaře otloukat přemrzlou omítku a znovu omítat.

Pokud by chtěl opět někdo kontakt na omítače, tak tady je (jsou dost vytížení, takže volejte s předstihem): Karel Sander, tel. 731 919 291 - http://www.firmy-lide.cz/karel-santler-299485.html

Doplněno únor 2013: Bohužel se později ukázalo, že moje nadšení z omítek bylo předčasné. Na jaře jsem si z ničeho nic všiml, že jsou omítky nějaké "hrbolaté". No tragédie, a úplně všude. Nejdřív jsem si říkal, že to asi způsobilo "rychlé" vysoušení pomocí odvlhčovačů. Ale v létě ta samá parta dělala stejný typ omítek sousedovi, u kterého to vysychalo přirozeně a dopadl stejně. Tak nevím, kde se stala chyba - možná ten omítací stroj špatně míchal (různé poměry voda-sádra) a někde se odpařilo více vody než jinde a proto materiál poklesl více než jinde. Myslím, že ti kluci nepracovali špatně, ale pokud si je najmete, tak jim dejde třeba jen půlku peněz a druhou až po vyschnutí, když bude vše OK.

Náklady

Název položkyCena
Celkově omítání
129 545 Kč
Celkem129 545 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Libor a Maruška
Libor a Maruška (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací