Vybíráme kuchyňské osvětlení

Autor: RÁJ SVÍTIDEL (7 příspěvků)
13. 6. 2011
0 komentářů
Vybíráme kuchyňské osvětlení
Příspěvek stavebníka
Naštěstí pryč jsou doby, kdy bylo na výběr pouze z jednoho až dvou druhů typů svítidel do kuchyně, kdy se používala spíše nevýrazná univerzální svítidla, která svítidla více do prostoru než na pracovní plochu a veškerý výběr osvětlení do kuchyně se točíl zejména a výhradně jen na osvětlení pod skříňky nad pracovní desku, které i tak díky svému nízkému výkonu a velikosti byly taktéž velmi nevhodné.

Kuchyně se tak stávala spíše tmavou kopkou než místem pro kvalitní přípravu jídla.

V dnešní době a především i díky uspořádání bytů a domů nové i starší výstavby se kuchyně čím dál častěji propojují s jídelnou a obývacím pokojem a tak kuchyň neslouží už pouze na přípravu pokrmů, ale i jako součást společenského prostoru pro posezení s přáteli. Tomu také přizpůsobujeme kuchyňské osvětlení, které jak již bylo naznačeno viz. Výše, rozdělujeme na:

Centrální osvětlení

Dnes již díky charakteru použití kuchyně je centrální osvětlení označované jako to hlavní. Většinou se stále používají a doporučují stahovací závěsná svítidla, chcete-li lustry - a je k tomu i pádný důvod – nastavitelná výška. Stále se jedná o velice praktická svítidla, která můžete dle libosti stahovat, tudíž si nasvítíte podle potřeby svůj jídelní stůl pod žádaným úhlem a intenzitou. Pokud však centrum kuchyně netvoří jídelní stůl, je použití stahovacího závěsného svítidla (lustru) nepříliš vhodné. Vůbec paradoxně umístění centrálního osvětlení kuchyňské místnosti není nejšťastnější volba umisťovat světlo uprostřed. Jakmile se totiž nakloníte nad kuchyňskou linku, vaše hlava vytvoří nežádoucí stín přes pracovní plochu kuchyňské linky.

Reklama

Nejlepší způsob tedy jak umístit správně stropní svítidlo v kuchyni, je před vás - mezi vaší hlavu a pracovní plochu. Tím minimalizujete stíny vrhané na linku. Pokud už se stalo a projektant Vašeho domu či bytu na toto nemyslel, neztrácejte hlavu - jsou tu další možnosti, jak to napravit – bodovky!

Osvětlení kuchyňské linky

V moderních kuchyních je často vytvořená kuchyňská linka na několik metrů, nebo se rozděluje na více ploch. Aby byla pracovní plocha dostatečně nasvícená je nutné použít více světel, nejčastěji se využívají právě světla zabudovatelné do kuchyňské linky.

Například firma Massive nabízí řadu světel  nazvanou Cucina, která je typickým příkladem, že použití jedné desingové řady svítidel vede k zhodnocení celkového vzhledu a zároveň je pracovní plocha velmi kvalitně a úsporně osvětlena.

Reklama

Z hlediska typů svítidel jsou na výběr světla halogenová, kompaktní zářivky, bodová světla a nástěnná světla. Přednost však samozřejmě dáváme zdrojům úsporným, tedy především zářivkám. Stále častěji se ale objevují a využívají LED svítidla ať už v klasické podobě svítidel s vestavěnými LED zdroji nebo LED pásky zapojené v délce kuchyňské linky.

K výběru kuchyňských svítidel doporučujeme internetový obchod www.rajsvitidel.cz, kde můžete z pohodlí domova vybírat ze široké nabídky jak centrálního osvětlení, tak osvětlení kuchyňské linky.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
RÁJ SVÍTIDEL (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama