Podlahové topení a betonování podlahy

Autor: Jarek a Martina (39 příspěvků)
12. 2. 2011
4 komentáře
Podlahové topení a betonování podlahy
Příspěvek stavebníka
10. 7. 2010 jsem dolepil ipu do všech místností a teď jen čekám, až mi udělají rozvody topení. Byl u mě technik z firmy, která mi nabízí anhydritovou podlahu a čekám jakou mi udělají cenu. Mám ještě v záloze poláky, kteří by mi při vysoké ceně anhydritu udělali podlahu betonovou. Ta vyjde levněji a čím více se blíží konec stavby tím více musím šetřit, abych dostavěl...:)

Jelikož podlahového topení moc nemám, tak ten anhydrit až tak nepotřebuji. Jen mi slíbili supr cenu. To sice slibují všichni, ale pak se znich většinou vyklube cena zcela normální.

24. 7. 2010 zrovna když jsem ráno odjížděl na dovolenou mi přišli namontovat radiátory a položit podlahové topení. Nemám proto z této akce moc fotek, protože jsem jak říkám byl na dovolené. Radiátory mi natáhl topenář každý zvlášť v trubce. Nebudu mít aspoň nikde žádné spoje, na kterých by mohla nastat případná porucha. Tyto trubky se obalily izolací. Na podlahu mi dávali 5 cm polystyrénu na něj 2 cm polystyrénu  a na něj systémové desky pro podlahové topení, ktré mají výšku 5cm. Celková výška polystyrénu tedy vyšla na 12 cm. Jen v předsíni za vchodovýma dveřma jsem nedával ten 2cm polystyrén, protož by mi nevyšla výška podlahy ke vchodovým dveřím. Vznikne tak z předsíně do chodby 2 cm schod, ale to nevadí.

24. 7. 2010 pověsili radiátory, provedli rozvody k těmto radiátorům, zapojili rozdělovače a položili polystyrén. Trubku na podlahové topení jsem s topenářem natáhl sám, až když jsem se vrátil z dovolené 3. 8. V podlahovém vytápění mám 3 okruhy a to koupelnu, chudbu a předsíň se záchodem. Zbytek domu mám vytépěno radiátory.

Ve středu 4. 8. 2010 přijela firma z polska udělat cementovou podlahu. Nechal jsem si od nich rovnou položit i polystyrén, protože to bylo za dobrou cenu a ještě jim to šlo pěkně od ruky. Večer 3. 8. 2010 jsem ještě musel předělat přívod extérního vzduchu pro krbovou vložku, protože mi pod trubku natáhl topenář rozvod k radiátoru a trubka na přívod vzduchu, která by šla přez ní by byla moc vysoko a nešla by zalít do podlahy.

Reklama

Podlaháři přijeli v 8:30 hod. a hned první problém byl na místě. Potěrový písek jsem si nechal vysypat za domem a to bylo trochu do kopce. Podlaháři přijeli po dešti a samozřejme agregát na lití podlah, který váží kolem 1,5 tuny nemohli autem s předním náhonem dostat nahoru za dům. Musel přijet tchán s traktůrkem a trochu nám s tím poct. Zabralo to dobrou půl hodinu. Nakonec jsme to nahoru dostali. Podlaháři byli 4 a šlo jim to fak pěkně. Nejdříve si pomocí vodováhy vždycky v pokojích udělali takové leziny a pak tam pomocí agregátu nacpali štěrk s cementem. Po těchto lezinách to potom stahovali do roviny. Do směsi ještě přimíchávali nějaké vlákna k lepší pevnosti. Tam, kde mám podlahové topení dávali i plastyfikátor do betonu. Nakonec to projeli rotačním hladítkem a bylo hotovo.

Nakonec i s položením polystyrénu a vylitím celého domu byli cca v 17:00 hod. hotovi. Dům má podlahu cca 105 m2. Musím říci, že byli velmi šikovní. 5. 8. 2010 jsme byli se sežnou pokropit podlahu a přikrýt ji fólií. Podlaha vypadala dobře, akorát jsem si všiml, že kolem vývodu trubek k topení to pěkně odflákli. Asi se jim nechtělo se namáhat s vyhlazením v tak malém prostou pod radiátorem. POdlahu jsme přikryli z důvodu, aby voda, která se bude opařovat, tak zůstana na fólii a z tama bude zpět zkapávat a podlaha bude stále "zavlažována".

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jarek a Martina
Jarek a Martina (39 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací