Pokládka topení a vylití podlahy

Autor: Jituš a Luky (14 příspěvků)
12. 10. 2010
7 komentářů
Pokládka topení a vylití podlahy
Příspěvek stavebníka
Polystyrén na zateplení podlahy dorazil cca 10 dní od objednání – bylo ho cca 27 m3 a tak ho Styrotrade dovezl zdarma.

Za 2 dny naběhli z Eurosystémů a během jednoho dne položili jak polystyrén, tak natáhli trubky a provedli všechny přípravy pro podlahové vytápění. Provedli také tlakovou zkoušku a tak bylo vše připraveno pro lití samonivelace. Podlahové topení budeme mít ve všech místnostech kromě technické místnosti a garáže (tam bude pouze malý radiátor na temperování). Je hodně důležité, aby byla příprava pro vylití podlahy dobře udělaná, aby bylo vše pořádně oblepeno, aby samonivelace nemohla zatéct pod polystyrén – ten by se pak zvednul a trubky by nebyly zality – toto následně vyřešit je hodně velký problém, takže je dobré se důsledně věnovat přípravě.

Mezitím jsme si sami položili polystyrén v garáži a betonovou podlahu nechali udělat jednomu obkladači – do garáže se anhydrit nedoporučuje kvůli své menší pevnosti a také své malé odolnosti na chemikálie a soli. Podlaha v garáži byla udělána během jednoho odpoledne, polystyrénu jsme dali menší vrstvu – 10 cm – to stačí vrchovatě. V obytné části domu máme 16 cm polystyrenu. Do garáže budeme dávat dlažbu, ale to trochu později až beton vyschne.

Pár dní po pokládce podlahového topení dorazila firma na zalití podlahy anhydritem. Objednali jsme si nejlepší materiál na trhu – německý Maxit – je sice nejdražší, ale nemusí se nakonec obrušovat, takže na našem domku to udělalo cca 3tis. Kč navíc oproti Cemixu aspol. Bylo to samozřejmě ze sila, domíchávač nám všichni rozmlouvali kvůli nestejnorodé kvalitě. Maxit by navíc měl mít nejlepší tepelnou vodivost, což je supr vlastnost pro podlahové topení.  Anhydrit byl vylit během pár hodin, pochozí byl druhý den ráno. Je krásně hladký, jen sem tam je malinkatý hrbolek, který se kdyžtak jemně zabrousí.  Uprostřed obýváku se objevila taková zvláštní dlouhá „rýha“ nepravidelného tvaru – nejprve jsme si mysleli, že je to prasklina, ale pak jsme zjistili a také nám to bylo potvrzeno, že se do anhydritu dostala nějaká moucha, která se dlouho snažila z něj dostat, takže za sebou nechala tuto „rýhu“. Urazila takto takových 5 metrů, měla teda hodně velkou výdrž.  Nicméně na pevnost anhydritu to nemá vliv.

Reklama

Nyní se již vše připravuje pro instalaci sádrokartonového stropu, ten bude další velký posun ve stavbě našeho nového domova.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jituš a Luky
Jituš a Luky (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama