Fasáda

Autor: Míra a Maruška (44 příspěvků)
Kategorie: Zateplení fasády
9. 9. 2010
7 komentářů
Fasáda
Příspěvek stavebníka
Vzhledem k tomu, že každý rok jsme z práce odvoláni na 14 denní podnikovou dovolenou, rozhodl jsem se tu letošní věnovat fasádě domu. Rozhodli jsme se pro fasádu zateplenou polystyrenem. I když jsem si vědom, že cihly, z kterých jsme dům postavili, jsou dostatečně izolační (alespoň jsem se to takto dočetl), provádění omítky mě přišlo složitější a cenově srovnatelné.

Cenově proto, že jsme se rozhodli až po vrchní akrylátovou omítku udělat fasádu sami. Ale finanční stránka nebylo pro naše rozhodnutí to nejdůležitější. Nejvíce rozhodlo to, že to bude čistější a jednodušší práce.

Od postavení trubkového lešení do jeho zboření uteklo 27 dní a fasáda je hotova. Postupovali jsme v podstatě předepsaným způsobem. Jediné co jsme udělali jinak, bylo nepoužití zakládacích hliníkových lišt. První šár polystyrénových desek jsme nalepili bez zakládacích lišt. Abychom docílili krásného rohu, použili jsme na spodek plastový roh s perlinkou (který vyjde podstatně levněji, než zakládací lišta, se kterou je horší práce - alespoň co se týče montáže na pálené nebroušené bloky).

Polystyren jsme nakoupili v akci (cenově stejný jako bílý). Jednalo se o šedý polystyren (lepší tepelné vlastnosti) od Isoveru tloušťky 7cm. Jednu stranu domu jsme opatřili bílým polystyrenem tloušťky 5cm. A to z toho důvodu, že nám zbylo pár balíků ze zateplování podlah. Po nalepení desek a zajištění asi třináctisty hmoždinkami jsme hmoždinky a různé mezírky zatáhli lepidlem, dále jsme zarohovali všechny okna a rohy domu plus navíc spodní hranu fasády. Dále následovalo natažení první vrstvy lepidla s perlinkou. Potom přišly na řadu parapety. Rozhodli jsme se pro eloxované tažené hliníkové profily s plastovými krytkami.

Reklama

Parapety jsem lepil na nízkoexpanzní pěnu a pod parapety jsem celoplošně lepil lepidlem 2cm polystyren. Pak přišlo na řadu přebroušení a natažení druhé vrstvy lepidla (tentokrát flexibilního). Pak opět přebroušení, napenetrování fasády a natření krovů třetí vrstvou luxolu. Po těchto krocích už jsem se těšil, jak přijede firma natáhnout finální omítku a já se budu jenom dívat. To se mi vyplnilo a já krom umývání kýblů od omítky (které jsem si chtěl nechat) jsem v podstatě mohl jen koukat, jak dům dostává kabát.

S náklady na fasádu ještě nemůžu sloužit, ale až budu vědět více, článek doplním (zatím odhaduji cca 90 tisíc). Každopádně náklady na můj čas vyčíslit mohu . Věnoval jsem fasádě 3 týdny života a byl jsem moc rád, když se sundalo a odvezlo lešení a mě mohl spadnou ze srdce další šutrák. Ale pozitivní na tom všem je, že se člověk zase naučil něco nového. Takže jsem se v odhadu moc nemýlil, což je sice dobře, ale v skrytu duše jsem ještě doufal, že by to mohlo být o maličko míň.

Tedy: Fasáda: 216m2 (spočítáno přesně) Sokl: 20m2 Cena za obojí: 91200,- Kč (materiál+práce natažení finální omítky fasády) Cena za m2: 386,5 Kč/m2 Lešení půjčení: cca 6000,- Kč

Reklama

Ještě k fotkám. Bylo to celé dost hektické, takže moc fotek jsme nestihli pořídit.

Náklady

Název položkyCena
Lešení půjčení
6 000 Kč
materiál+práce natažení finální omítky fasády
91 200 Kč
Celkem97 200 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míra a Maruška
Míra a Maruška (44 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací