Dodělávky - finišování

Autor: Míra a Maruška (44 příspěvků)
10. 11. 2009
2 komentáře
Dodělávky - finišování
Příspěvek stavebníka
MalováníKdyž se dobetonovaly podlahy v posledních místnostech, bylo třeba povolat montážní firmu, která montovala okna, aby dodělala vstupy, které nebyly osazeny kvůli vjezdům do domu. Firma asi po týdnu od domluvy dorazila a okna domontovala. Pak bylo třeba okna zaomítat, zaštukovat a bylo vše připraveno na malování.

A právě před malováním vzniklo dilema. Malovat vápnem či barvou. Nakonec jsem se rozhodl klasické bílení vápnem, jakože první nátěr a po druhé za rok či dva, že to jako natřu barvou. Ale po té co jsme všechny místnosti (tedy jen ty, které potřebujeme prozatím k bydlení, tzn. přízemí) nabílili jednou vrstvou (hodně řídkou) vápnem, jsem na vápno zanevřel a začal shánět barvu. Rozhodl jsem se pro primalex, ani jsem více nezkoumal nějaké jiné druhy barev. Nakonec to bylo možná lepší, protož v každé drogerii je k sehnání a kdykoliv se mi nedostával, tak jsem ho rychle sehnal.

Tak tedy po prvním nátěru vápnem štětkou se odstranili drobné částečky ze štuku a další nátěr byl univerzální penetrací a po té třemi nátěry primalexu plus. První nátěr byl vždy nedokonalý (jelikož štuky byly provedeny z venkovního tmavšího štuku), druhý už byl velice pěkný, ale vždy se ještě nějaká nedokonalost objevila a třetí nátěr byla jistota. Nátěr jsme nanášeli válečkem. Měl jsem koupený váleček na sádrokartony a ukázal se jako o třídu lepší než klasický váleček na zeď. Nejhorší na celém malování bylo to bílení a také to jak jsem hrubě neodhadl spotřebu primalexu. Nakonec ho na celé přízemí padlo 115 kg a tudíž asi jednou tolik než jsem předpokládal. Ale asi to bylo hlavně tím, že jsem původně počítal jen tak cirka a ještě jen se dvěmi vrstvami.

Zapojování baterií Umývadla a záchodové mísy jsme měli koupené už od zimy, tak jsme je jen dovezli na stavbu a začali montovat na svá místa. Baterie jsme dokupovali až nyní (srpen 2009) a zakoupili jsme je stejně jako sanitární keramiku na stránkách www.koupelny-sen.cz. Do sprchového koutu jsem si koupili sprchový sloup s dešťovou hlavou a termostatickou hlavicí. Sprchové dveře, keramiku i baterie mi zapojil a namontoval švagr, takže náklady minimální až nulové. :-)

Reklama

Žaluzie Po vymalování jsme začali shánět žaluzie. Rozeslal jsem poptávky do 7 firem výhradně na Vysočině, abych nemusel doplácet na dopravu. Z celé akce mám dva hlavní poznatky. V mém případě byly žaluzie nejlevnější přímo od výrobce, který žaluzie i montuje. Například dvě firmy v jednom malém městě. Jedna firma jako výrobce celou zakázku zvládla za 4150,-. Druhá firma z toho samého města od první firmy žaluzie odebírá a montuje a nabídka na celou zakázku byla 6500,-.  Druhým poznatkem je to, že se vyplatí připlatit cca 500-1000 korun na žaluzie typu ISSO tedy řetízkové. Všichni mi tvrdili, že jsou o třídu lepší než ty provázkové.

Podlahové krytiny Co se týče  podlahové krytiny, tak šlo v podstatě o dvě respektive tři místnosti. Prozatím nám stačil koberec v ložnici a PVC, nebo plovoucí podlaha v obýváku a v kuchyni (tam je podlaha průběžná). Poptal jsem se kamarádu a odborníků (celkem jednoho) na to jestli PVC a nebo laminátovou plovoucí podlahu. Jinou alternativu jsme do obýváku a kuchyně neřešili hlavně kvůli ceně (myslím tím dřevo, nebo dřevěnou plovoucí podlahu, nebo marmoleum). A všichni dotázaní se vyjádřili jednoznačně proti plovoucí podlaze především kvůli spárám, které se po určité době a po vytírání podlahy zanesou a jsou vidět. Známý podlahář ještě uvedl chlad, kterým laminátová podlaha disponuje. No každopádně jsme se nakonec rozhodli pro PVC tloušťky 3mm. Spolužák ze ZŠ, podlahář, postupně vystěrkoval, vybrousil podlahu, položil a podlepil PVC. Soklové lišty si přišroubuji sám až budou nasazeny obložky. Požádal jsem ho o pomoc především z důvodu složitosti plochy, která je na několika místech vykousnuta (kuchyňská linka, krb, dveře na terasu) a také bylo třeba dvě 4m široká PVC napojit ve dveřích tak, aby to nebylo poznat. Zmíněný podlahář pracuje v oboru 7 let a bylo to vidět. To co by člověk dělal půl dne, on měl za čtvrt hodiny. Věděl prostě jak říznout, aby to nebylo moc. Podlepoval PVC proto, aby se na něm netvořili v budoucnu boule.

Okapy Během září bylo také třeba dodělat okapy, aby voda ze střechy nekontrolovaně nestříkala kolem domu. Požádal jsem známého klempíře, který to za jeden den sfoukl i s nákupem materiálu.

Reklama

Krb O realizaci krbu se rozepíšu v dalším článku.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míra a Maruška
Míra a Maruška (44 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací