Jak vypadá bydlení ve stylu Provence

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: obývací pokoj
30. 3. 2016
1 komentář
Jak vypadá bydlení ve stylu Provence
Příspěvek stavebníka
Provence je venkovský rustikální styl, který pochází z jihu Francie. Je velmi útulný a proto není divu, že si jej oblíbila také řada českých domácností. Vytvořte si domov plný romantiky, květů a světlých barev.

Jih Francie je charakteristický levandulovými poli, krásnou krajinou, kamennými stavbami a útulnou atmosférou tamních interiérů. Tradice stylu Provence sahá až do období kolem roku 1800. Výhodou Provence je, že se hodí do venkovských domů i městských bytů. Pro tento styl je typický rustikální ráz interiéru, nábytek z masivního, běleného nebo lakovaného dřeva, často starožitný, doplněný prošívanými tkaninami většinou s květinovými vzory. Vůně levandule a její motivy jsou přitom všudypřítomné. Barevně je styl velmi jednoduchý, převládá bílá barva s nádechem patiny. Nejste si jisti, zda je Provence tím pravým pro váš domov, více o typech interiérů si přečtete  v článku Proč je důležité najít si svůj styl interiéru.

Podlaha a zdi

Podlahy jsou nejčastěji z tvrdého dřeva nebo terakotových dlaždic v podobě teplých hnědých, oranžových či červených tónů. Další variantu představuje kamenná dlažba ve zlatavých odstínech vápence. Na stěny můžete směle použít obklady v dekoru kamene, protože je většina domů v této oblasti kamenných. Na trhu jsou výrobci, kteří vyrábí podlahy přímo v dekoru Provence. Běžně se používají také tapety s jemnými vzory v pastelových barvách.

Jak vypadá bydlení ve stylu Provence
Reklama

Nábytek

Pro navození atmosféry Provence potřebujete nábytek ve venkovském stylu v krémové, bílé až šedé barvě. Pokud máte doma nějaký starý kousek, natřete jej na bílo. Preferujete-li raději romantiku, použijte růžovou, světle zelenou nebo modrou barvu. Nábytek by měl být s patinou či řádně oprýskaný, často je vyroben z ořechového, dubového či jilmového dřeva. K bytelnému dřevěnému stolu zasuňte klasické dřevěné židle s polstrovanými sedáky (pravé židle se slámovým sedákem se u nás špatně shánějí), sezení můžete doplnit také dřevěnou lavicí. Velmi autenticky působí také starožitné prvky v interiéru, jako jsou svícny, lampy, lustry - obvykle s křišťálovými ověsy.

Kuchyň ve stylu Provence

Provensálská kuchyň sází spíše na praktičnost, nežli na estetickou stránku věci. Dominují jednoduché tvary a materiály. Chcete-li provést větší úpravy, zaměřte se na kuchyňské skříňky. Velkého efektu dosáhnete již pouhou obměnou úchytek – zkuste úchytky z tepaného kovu, porcelánu nebo ze dřeva. Kuchyňská dvířka s patinou dokreslí dokonale atmosféru venkova. Horní skříňky nahraďte jednoduchými otevřenými policemi, na zeď zavěste stylové nádobí, jako jsou pánve či naběračky.

Jak vypadá bydlení ve stylu Provence
Reklama

 

Jak vypadá bydlení ve stylu Provence

Doplňky

Velký význam mají ve stylu Provence textilie. Prim hrají polštářky i bohatě zdobené záclony a závěsy - často s květinovými dekory. Provence je ale také o kvalitní lněné a bavlněné textilii s jednoduchými vzory v bílých, krémových, smetanových a šedavých odstínech. Na židle pořiďte sedáky a na pohovku natáhněte přehoz. Tento kraj je plný keramických dílen, některé fungují dodnes. Proto si pořiďte žluto-okrové či zelené misky či jiné keramické nádoby. Plechové obaly na květináče, staré nádobí, talířky a misky, oválné rámy skvěle doplní atmosféru francouzského jihu. Nezapomeňte také na vonné svíčky a na zeď pověste výrazné hodiny. Kytice sušené levandule by vám také neměla v interiéru Provence chybět.

Reklama

Květiny

Živá zeleň a květiny jsou typické pro jižní Francii. Především jde o levandule, následně hortenzie, slunečnice, růže, břečťan, rozmarýn či buxus. Živé květiny interiér rozzáří a dodají mu tu pravou vůni. I proto se často objevují na doplňcích jako motivy spojené s Provence. V zimě můžete využít tyto rostliny sušené, jako dekorace.

Přečtěte si o skandinávském stylu a inspirujte se seveskými kombinacemi v článku Skandinávský styl interiéru - inspirace do vašeho domova. Použité fotografie jsou pod licencí Creative Commons CC0, pixabay.com

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama