Rozhovor s architektkou Karolínou Reslerovou - jak najít svůj styl a zařídit vkusný interiér

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: stěhování
26. 3. 2016
0 komentářů
Rozhovor s architektkou Karolínou Reslerovou - jak najít svůj styl a zařídit vkusný interiér
Příspěvek stavebníka
Rozhovor s architektkou Karolínou Reslerovou z ateliéru Free architects o vkusu čekých domácností, které táhne inspirace ze Skandinávie, ale také o tom, jak si doma vytvořit interiér, ve kterém se budete cítit opravdu dobře. Jak navrhuje interiér odborník?

Jaký je v Čechách v současné době populární styl interiéru a je možné jej nějak charakterizovat?

Jsme národ hodně konzervativní, praktický a rodinný. Současná generace, která řeší bydlení, miluje bílé stěny, dřevěnou podlahu, nějakou tu cementovou stěrku a zajímavý funkční nábytek. Černá plechová svítidla, odolnou a pohodlnou rodinnou sedačku, obrovský jídelní stůl a úložné prostory. Možná proto na nás mají nejsilnější vliv skandinávské země. Emotivnější styl přicházející z oblasti západní a jižní Evropy má taky své zastánce a tu a tam se najdou i příznivci orientálních věcí. Mladá generace do toho všeho přináší trochu čerstvý vítr ve formě ekologické odpovědnosti, recyklovatelnosti, industriálních vlivů a odvahy kombinovat všechno možné. Kvalitní top design stále stojí dost peněz, ale mít vlastní styl není otázkou peněz, ale spíše trpělivosti a entuziasmu.

Jak bychom si měli vybírat styl interiéru, abychom se v něm cítili dobře a odpovídal našemu vkusu?

Člověk by se měl cítit dobře ve své kůži. To platí pro oblečení stejně jako pro interiér. Kdo se ještě nezná, musí víc pozorovat místa, na kterých je mu dobře, naslouchat a uvědomit si určité souvislosti mezi sebou a okolím. Já doporučuji internetový kvíz Find Your Style, což je hra, kde se můžete poznat podstatně rychleji a zjistit, jak se váš oblíbený styl jmenuje, z čeho se tvoří a kde se ty věci třeba dají koupit.

Rozhovor s architektkou Karolínou Reslerovou - jak najít svůj styl a zařídit vkusný interiér
Reklama

Jak postupovat, když mám nově postavený nebo zrekonstruovaný dům či byt a chci si jej zařídit svépomocí, ale vkusně?

Najděte si inspirace.  Vytvořte si silnou vizi, jak má váš budoucí interiér vypadat. Barvy, materiály, styl, nábytek a doplňky. Nemusíte mít strach, že někoho kopírujete, protože každý člověk přinese do všeho něco autentického ze sebe. Berte to spíš jako proces objevování a prožívání. Interiér se skládá z velkého množství položek a proto další důležitý krok je rozpočet. Tabulka, kde si ke svým položkám určíte maximální cenu a hlídáte, aby součet nikam neujel. Takhle pracují i velmi bohatí lidé. A protože interiér budete skládat dlouho je nejlepší rada je neuhnout, vytrvat, počkat si až budu mít prostředky i na ten poslední chybějící vysněný designový kousek. Ono to nakonec tak dlouho zase netrvá a ten pocit z krásného dokončeného interiéru se rovná téměř věčné blaženosti.

Které materiály je dobré kombinovat a jaké nikoliv?

Je několik zlatých pravidel. Nekombinujte například příliš mnoho kovů v jedné místnosti. Nerezové nářadí u krbu, černý krb, chromové nohy od sedačky, mosazná klika a nakonec hliníkové madla na nábytku rozhodně domácí pohodu nepodpoří. To platí dvojnásobně o dřevu. Další skvělé pravidlo je nekombinovat příliš mnoho textur nebo grafických vzorů, protože si vzájemně konkurují. K cihlové zdi bude tapeta s grafickým vzorem už moc. Buď to, nebo to. U práce s barvami si zase představte, že sedíte u klavíru a zahrajete jeden plný, silný akord. Většinou se skládá ze tří až čtyř tónů a to je i můj doporučený počet barev pro interiér.

Rozhovor s architektkou Karolínou Reslerovou - jak najít svůj styl a zařídit vkusný interiér
Reklama

Jak vytvoříme atypický interiér? Existuje nějaký univerzální recept?

Zkušenost, odvaha, prostředky a především nedělání kompromisů. To jsou klíče k úspěchu pro ten nejvyšší ´level´, jak jej známe od lidí jako je třeba Axel Vervoordt nebo Marie Olsson Nylander. U nás pro takovou úroveň bydlení ještě nedozrála klientela, i když si myslím, že na straně designérů je již řada lidí na takovou práci připravená.

Spojování obýváku s kuchyní je stále populární – je to praktické řešení?

Rozhodně! Jednak to šetří místem, reálně takový byt +kk může být až o 10m2 menší než stejný v kategorii +1, což při dnešních cenách nemovitostí může být až půl milionu méně, ale hlavně to napomáhá rodině být pohromadě. Žena přeci není služka v nějaké komůrce. Kuchyň „profíka“ je něco jiného. Tu bychom vždy oddělili od obýváku.

Rozhovor s architektkou Karolínou Reslerovou - jak najít svůj styl a zařídit vkusný interiér
Reklama

Oblíbená je také práce s tapetami, jak se dají používat a k čemu především slouží?

Tapety jsou obrovský svět sám pro sebe. Tady platí to pravidlo, že čím výraznější tapeta, tím je potřeba mít její okolí více neutrální. Tapeta, která je jenom jemná nebo jenom barva podle mě postrádá smysl. Takovou lze nahradit malbou. Obecně je potřeba upozornit na to, že tapeta patří do stylových nebo rustikálnějších interiérů jako je English Cottage nebo La Provence. Svoje místo má i ve Skandinávii.

Čím lze interiér ozvláštnit, i když nemáme příliš financí?

Méně věcí je někdy více. Když se podíváte na styling od zkušených designérů máte vždy pocit útulnosti a při tom vidíte jen několik často i nesourodých předmětů v hezké prostorové kompozici. Udělejte to stejně. Začněte vždy tím, že než nějakou věc koupíte, tak dvě vyhodíte. Češi jsou dobří v hokeji, ale ještě lepší v ukládání věcí. (Sama právě zachraňuji nádobí po babičce, i když moje kuchyň nesnese už ani hrnek navíc). Nechte věci přijít a zase odejít. Bude vám lépe a to je ten pocit, který vlastně všichni doma hledáme.

Rozhovor s architektkou Karolínou Reslerovou - jak najít svůj styl a zařídit vkusný interiér

Jak vzniká návrh interiéru ve spolupráci s odborníkem? Co potřebuje architekt znát od svých klientů?

Interiér vzniká ve čtyřech vrstvách.  Tou první je dispozičního řešení stavby. Když někde překáží stěna nebo roh tak ani dobrá tapeta ani žádné jiné voodoo tohle nenapraví. Dobrý interiér může sice vzniknout i ve špatné stavbě, ale máme raději, když se tvoří v kvalitní budově a tím nemyslím ze železobetonu. Druhé vrstvě říkáme „zařaditelnost“. Tady to je hlavně o funkci, rozměrech, ergonomii nábytku. Vše musí fungovat lednice vlevo, dřez vpravo, dvě umyvadla pro děti atd. Z de ještě nehraje roli styl a materiály. To je až třetí vrstva. Fungující řešení se „oblékne“ do vašich oblíbených barev, tvarů, materiálů a konkrétních kousků nábytku. Čtvrtá vrstva je styling. Svět doplňků, dekorací a kompozice. Nakonec člověk v podstatě vnímá hlavně tuhle vrstvu krásně nafocenou na sociálních sítích a tištěných materiálech. Stylista tak svým způsobem slízne smetanu za všechnu dobře odvedenou práci před ním.

Jak se liší služby bytového architekta a stylisty, co je home staging?

Koho baví nakupování, focení, blogování, sociální sítě a má radost, když za den mluví fyzicky s padesáti lidmi, měl by vážně uvažovat o kariéře stylisty. Koho baví hledat a napravovat problémy, bourat předsudky, provokovat a inovovat, vypije strašně moc kávy, a přitom není moc vidět, měl by být architekt. Práce bytového architekta předchází práci stylisty. My se snažíme oba ty světy propojit do jedné služby, je to náročný týmový úkol. Jako když skládáte Lamborghini. Nelze být asi dobrý stylista i architekt zároveň v jedné osobě. To by byl člověk Jimi Hendrix svého oboru. Nás je dvanáct a máme se co ohánět. Home staging je služba pro klienty, kteří nemají čas, tedy vůbec čas řešit svůj interiér, ale při tom mají vysoké nároky na kvalitu bydlení. Těm se jejich nemovitost zařídí až do úrovně příborů a čisticích prostředků v kuchyni. Je to něco jako hotelová služba. O nic se nestaráte a bydlíte. Je to pak trochu neosobní život a my si to užijeme možná víc než ten klient.

 
Rozhovor s architektkou Karolínou Reslerovou - jak najít svůj styl a zařídit vkusný interiér
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama