Svobodná matka plná svobody

Autor: Petlice (1 příspěvek)
26. 9. 2018
2 komentáře
Svobodná matka plná svobody
Příspěvek stavebníka
Když se svobodná matka stane svobodnou matkou, dostane strach. Svět se jí hroutí, protože ztratí střechu nad hlavou nebo půdu pod nohama a hlavně onoho chlapa, který má sílu. Jakmile je ale ona matka chytrá, příjde brzy na to, že síla lze nahradit chytrostí a mnohé fyzikální síly jdou nahradit jinými, ba i mnohdy si žena sama svým křehkým tělem dokáže pomoci s mnohdy fyzicky těžkými břemeny.

Jedná se zde přesně o můj případ, kdy jsem se po rozchodu se svým mužem nechtěla přestěhovat ze statku zpátky do bytu v Ostravě, a tak jsem hledala někoho, kdo koupí můj byt za přemrštěné peníze a zároveň někoho, kdo prodá svůj dům za peníze malé.

Nu inu, takové dva lidi jsem našla a po osmi měsících řešení a přepisů úvěrů a čerpání hypoték jsem proklouzla těmito fraškami s barákem v kapse a úvěrem ze stavebního spoření za 450 tisíc korun. (Pro zajímavost to obnáší spoření 850,- Kč měsíčně a 800,- Kč platba úroků měsíčně, čili není to zas tak strašné.) A dnes je to zhruba čtvrt roku, co bydlíme a máme kus práce za sebou.

Mám malou holčičku, velkou pomocnici. Příští měsíc jí budou dva roky, a mně zbývá rok, než se vrátím do práce. Za tento rok musím připravit náš nový domov k tomu, abychom zde mohly pohodlně žít. Pohodlí je ovšem pro každého něco zcela úplně jiného.

Pro mne je to zajištění tepla v domě za přijatelné peníze, zajištění teplé vody, suchá půda a suchý sklep. Zbytek jsou věci nepodstatné, a ať už si každý člověk sám zvolí, v jakém pohodlí chce žít, či chce nežít a být pohodlný. Teplo v domě bylo zajištěno, a stále je zajištěno, kotlem na plyn.

Nutno dodat, že za posledních deset let byl dům neobýván a byl temperován na 12 stupňů. Za takovou spotřebu plynu se platilo cca 2500,- Kč měsíčně. Při požadavku na teplotu 20 stupňů, předpokládám zálohy 4.500,- Kč měsíčně minimálně. A to se mi zdá moc, a tak jsem zvolila voňavé romantické dřevo. Mým snem jsou stará kachlová kamna. Ale protože se bojím jejich váhy a toho, že by se mi kuchyň propadla do sklepa, předpokládám, že v budoucnu pořídím plechová kamna s troubou a plotnou a hlavně s vodovodním výměníkem.

Jelikož jsem matka na rodičovské a mé příjmy jsou do deseti tisíc, nemohu nad ničím takovým tento rok ani pomýšlet. Pořídila jsem tedy prozatimně bazarová plechová kamna s plotnou, troubou, bez výměníku a bude se s nimi topit v kuchyni, kde bude jediný zdroj sálávého tepla a ve vedlejších dvou místnostech otevřené dveře. Pokud bude ovšem veliká zima, budu přitápět kotlem na plyn.

Svobodná matka plná svobody

Zajištění teplé vody je v domě řešeno boilerem s ohřevem plynem. Nejen, že jeho objem je nedostačující, ale také se mi na něm nelíbí, že neustále dohřívá vodu. Kdybych pořídila boiler na ohřev elektrickou energií, ČEZ by mi přiklepl noční proud. V tom vidím výhodu. Kamna s vodovodním výměníkem také dovolují napojit teplou vodu do boileru, takže pak by už jen vše záleželo na mých chutích, kde chci teplou vodu hnát, zdali do topení, nebo do boileru... je to přeci jenom všechno o ventilech.

Suchá půda zatím je, ale kanadský šindel na ní "ležící spící" už asi zaspal, protože vůbec netuší, že už tam nemá co dělat, a já jen čekám, až jednou ráno - příjde vítr - vezme plachtu - i s pokrývačem - i s klempířem... a dál víte, jak to je. Na střechu předpokládám jediný oficiální výdaj nějaké firmě. Suchý sklep. Haha. Barák je neobkopaný, neodizolovaný, ale naštěstí  je celopodsklepený.

Deset let nikdo nevybíral rygoly a tak jsem kopala do země a kopala do kořenů zarostlých keřů, aby dešťovka mohla odtékat. A pak bylo sucho, tak jsem se zas zabývala tím, jak ji uchovat. Počasí je hrůza, ale naštěstí mám u baráku studnu a ta zajišťuje sníženou hladinu podzemní vody. Z toho vidím to pozitivní, že bojuji s dešťovkou a ne s podzemní vodou. A nyní k popisu domu. Jedná se o dům, jehož původní majitel se v něm narodil. Jeho rodiče se zde nastěhovali v roce 1930 a něco. Bude asi ještě starší tedy.

Dům je situovaný v CHKO Poodří, blízko u Ostravy v rybníkářské oblasti Jistebník. Je dvoupatrový, sedlová střecha, původní okna, dveře, podlahy, které jsou mimochodem krásné. Zdi jsou 60 cm široké s maltou pískovou. (Všude je písek.) Prapůvodní způsob vytápění byl na malá keramická kamínka umístěná v kuchyni a v koupelně byla lázeňská kamna. Dům má tedy dva komíny, z toho jeden se třemi průduchy.

Záchod je přistavěn asi před 50 lety. Podzemní podlaží tvoří záchod, koupelna, komora, předsíň, chodba, kuchyň a dva pokoje, první podlaží tvoří jeden pokoj opatřený dvojtým topením a půdou. Odpad je veden přes dvě žumpy trativodem.

A  následuje popis dosavadních prací. Původní stavy znázorňují obrázky ve fotogalerii. První měsíc jsme vyklízely staré komunistické kusy nábytku, odstraňovaly pět vrstev podlah a úklizely. (samozřejmě skládání dřeva, obstarávání našich včel, slepic a kačen)

Druhý měsíc jsme vyhledaly pomoc jednoho pána instalatéra za hubičku, který vyvrtal díry do podlahy a v rohu kuchyně napojil vodu. Sehnala se stará elektrická trouba na třífázák, tím pádem se mohla zrušit plynová přípojka, odstavit trouba a ustavit kamna. Zazdily jsme dveře do koupelny.

Reklama
Svobodná matka plná svobody

Jeden kamarád vyboural díru do zdi a ustavili jsme dveře do koupelny z chodby. Dále jsme vymalovaly a to tím stylem, že jsme některé stěny jen seškrábaly a zachovaly původní barvy za posledních sto let. Což vyniklo a osvětlilo kuchyň. Linku jsme vytvořily z nábytku, co dům dal.

Třetí měsíc jsme tmelily okna (ne všechna) a pohrály si se zahradou...ořezaly ovocné stromky, sbíraly jablka a ořechy, založily kvas a dodělaly ořechovku. Hodně věcí jsme zvládly samy dvě, a zbytek s pomocí přátel, sousedů a známých. Nyní jsme ve fázi, že snad zimu přežijeme a ne třeba za padesát tisíc, ale třeba za polovinu.

Tento víkend se přiveze ovčí vlna, kterou jsem sehnala za odvoz, a bude se čistit a chystat na zateplení celé střechy. Co nás dál čeká, to nelze ani plánovat, neboť každý den se začne sypat něco jiného, a tím je každý den vyjímečný.

Tímto článkem bych chtěla povzbudit ženy, ať se ničeho nebojej, že se dá vše zvládnout a chtěla bych povzbudit i muže, ať se taky ničeho nebojej, že je Vás stále potřeba. Lidi vzhůru do života a milujte se!

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petlice
Petlice (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací