3. První práce na baráku + další zařizování kolem (6+7/2017)

Autor: Marešáci (6 příspěvků)
19. 8. 2017
5 komentářů
3. První práce na baráku + další zařizování kolem (6+7/2017)
Příspěvek stavebníka
Ještě jsme neměli z katastru ani potvrzení, že už by byl dům přepsaný na nás, ale my už byli tak nažhavení, až budeme něco dělat, že jsme začali i bez toho.

První fyzické práce, kterými jsme začali, byly:

  • zabezpečení domu, aby nám tam nikdo nelezl a hlavně aby se nikomu nic nestalo. Na okna jsme sehnali od kamaráda plastové palety, na kterých vozí sádlo, tak jsme dali jednu zevnitř a druhou zvenku a svázali drátem. Místo dveří máme velké palety, taky jednu ze vnitř a druhou zvenku, svázané drátem. Na dveře jsme přidali i ceduli Zákaz vstupu… ať je to pojištěné.
  • šachta na vodu - z ní manžel vyndal asi 8 pytlů hlíny s žížalama , flašky - petky i skleněné a nějaké cihly a roxory. Bordelu to bylo hodně a nakonec se dole objevila betonová podlaha, o které jsme nemněli ani tušení. Hned to vypadá lépe. Hned jsme objednali kamaráda, který přijel jedno odpoledne díru zaměřit a svařil nám „vrata“ s rámem, které na šachtu umístíme. Za cca 2 týdny jsme rám s dveřma obdrželi, natřeli jsme je krásnou zelenou barvou s metalízou, kterou jsme původně koupili na úplně něco jiného, ale teď se hodila.Následně jsme požádali mého taťku, jestli by nám mohl s opravou šachty pomoct… jak už jsem zmínila, nemáme ani tušení, jak se míchá malta a jak beton, ten souhlasil a aktivně se připojil k pracem na domečku – až se sama divím, protože tvrdil, že by ho nekupoval a že je tam práce jak na kostele… přesto doufám, že tam jednou bude bydlet s náma.
  • Takže jsme nejprve odstranili vršek šachty a cihly, které nahoře byly kolem dokola a rozpadaly se… chvíli to vypadalo, že pokud budem takhle čistit vršek, tak za chvíli budem až na dně, ale nakonec jsme sundali cca 2 řady a sem tam ještě někde něco. Taťka ukázal, jak se dělá malta = koupil pytel malty a rozmíchal ho s vodou na přijatelnou hustotu :-D (zvolil tu lehčí variantu, tak snad jindy uvidíme, jak se to míchá). Mezi tím jsme očistili nějaké další cihly, které se daly použít a společně s maltou jsme je dali zpět na místo s tím, že vrchní řadu jsme udělali z cihel nových. Nechalo se to týden zaschnout a další víkend se udělal ještě věněc z betonu a roxorů kolem dokola na ty cihly a do něj se zabetonoval rám na dvěře.
  • elektrika… u domu antoníček je a po konzultaci s kamarádem/šikovným elektrikářem jsme zjistili, že ze sloupu, co je u domu je tažený kabel do antoníčku – do skříně, která je ČEZu a je umístěná ve spodní části antoníčku. Z toho je pak kabel, který jen tak trčí uvnitř antoníčku. Ve vrchní části byly starý rezavý dvířka, které je potřeba vyměnit a připravit vše pro umsítění hodin a zapojení elektriky… Takže opět pod vedením zkušeného taťky proběhlo vymontování starých dvířek, upravení rozměru pro novou betonovou rozvodnou skříň, tu jsme do díry vsadili, prostrčili kabely dírama a maltou s příměsí cementu (prý to bude pevnější) jsme zadělali díry kolem. Antoníček vypadá skoro jako nový. Zároveň jsem na ČEZu podala žádost o připojení, za týden mi přišla smlouva a já uhradila rezervaci 12.500,- za 3x25A (lze to platit na dvakrát, ale poslala jsem to celé, abych na to nemusela pak myslet). Teď je to na nás.
  • přípojka elektriky do domu… abychom u ČEZu prošli na výbornou a byli připojeni, tak je potřeba ale zároveň připravit připojení do domu, takže jsme povolali bagristu, který nám k domu vybagroval a vykutal díry pro vedení kabelu a rovnou tedy i vedení trubek na vodu, tedy hloubka cca 120cm. Vzhledem k tomu, že dům a okolí stojí na pískovcové skále, tak to nebyla sranda, ale bagrista to zvládnul a díry jsou na světě. Manžel objednal všechny možné hadice, kabely, chráničky, ochranné pásky… a hned, jak nebude deštivý víkend se pustíme do pokládky a dělání díry do sklepa, kudy povede veškeré vedení. Až bude kabel položen a zapojen v domě, pak přijde kamarád-elektrikář, zapojí to v antoníčku, nechá udělat revizi a to se pak nahlásí na ČEZ a oni přijedou a zapojí to… doufám, že to už nebude trvat dlouho.

Stále ale převažovaly ty „zařizovací“ práce, jichž jsem se účastnila hlavně já.

Reklama
  • Mámin přítel dělal spoustu let střechy (nyní už dělá v jiném oboru) a tak nám dohodil tesaře, který je šikovný, ne drahý a hlavně je ochotný, ten se jedno odpoledne přijel na střechu podívat a zhodnotit stávající stav + nám udělat takový první nástřel, co a jak bude potřeba udělat a za kolik…. Když jsem ho viděla, jak chodí po podlaze, která se houpe, tak mě jímala hrůza… a když se nahýbal přes okraje v díře, aby viděl na tašky a střechu zvenku, tak jsem myslela, že se pozvracím… nakonec to odhadli na cca 400tisíc se vším všudy. Počítám tedy ještě víc, protože tam budou okna, bude potřeba postavit nový jeden štít… opravit „lem“ kolem domu a udělat buď železobetonový věnec, nebo jen zpevnění pomocí ocelových lan. Každopádně říkal, že střecha musí kompletně pryč, ale trámy se dají ještě použít třeba na pergolu + podlaha, že je ve špatném stavu, ale nosníky vypadají v pořádku, tak uvidíme, až se to odkryje – pryč musí hlína a nálety ze shora + stropy ze slámy, které jsou zespoda. (my později usoudili, že to tam ještě rok necháme, protože to je možná přítěž, ale z části i zatím ochrana, než bude střecha nová). Takže střecha bude za rok, nyní nejsou finance, stavební povolení, projekt… a když to počkalo tolik let, tak rok už se v tom ztratí.
  • Co se týká stavu studny a vody v ní… volala jsem místního studnaře, který mě nejprve děsil tím, že voda všude mizí a studny v okolí vysychají, pak ale studnu zkouknul a řekl, že hloubka je cca 15m, vody je tam cca 1m, je to studna kopaná. Po mém dotazu na čistění řekl, že je potřeba, aby tam byla elektrika 380V (aby se to neprodražilo kvůli generátorům) a že je potřeba koupit nový betonový kryt, jednu skruž, následně se studna vyčistí, osadí skruží a je to… sranda za cca 10-12.000,-. Takže nyní čekáme na elektriku a protože vodu budeme potřebovat, tak se studna opraví a vyčistí + použijeme čerpadlo a domácí vodárnu tak, abychom vodu zatím na stavbu měli. Studna je hned vedle šachty s připojením na pitnou vodu, takže se do šachty připojí vedení na vodu pitnou, vodu studniční a rovnou i přívod elektriky na čerpadlo – to vše zároveň tak, aby to vedlo v jedné díře (šikmo nad sebou – 120cm voda, 80-90cm elektrika)
  • Dále jsem řešila projektanta… Pán, který nám dělal odhad, tak je též projektantem, řekl, že by dům zboural a postavil nový, za komplet projekt si řekl 60tisíc. Bohužel mi byl pán nesympatický a hlavně se mi nelíbilo dům bourat, takže jsem hledala dál. Přes známého jsem tam pak pozvala dalšího pana projektanta, který byl sympatický a dům zkouknul, neboural by ho a moc se mu líbil, stav ohodnotil kladně…nicméně působil na mě dost lehkomyslně, protože prohlásil, že vlastně nepotřebujeme ani projekt jako takový, protože není potřeba stavební povolení… Max budeme potřebovat pohledy pro CHKO a jinak se máme tvářit, že pouze opravujeme stávající stav… což bohužel zrovna v případě střechy není myslitelné. No a přes kamarádku jsem se dostala k třetímu projektantovi – tedy projektantce, která mi padla do oka, nejen že to byla sympatická ženská, která nepůsobila ani přehnaně seriózně, ale ani lehkomyslně… ale má zkušenosti s těmito starými opukovými domy (jeden sama opravuje a bydlí v něm a další už projektovala v našem okolí) a hlavně je má ráda… ten náš prý dokonce okukovali, když vybírali ten svůj, ale pro špatné majetkové poměry, které na našem domu kdysi byly, nakonec koupili dům ve  vesnici o pár km dál. Cena projektu je podobná těm pánům předtím, takže jsme souhlasili a domluvili se, že až dodělá projekty, na kterých pracuje, tak se vrhne na ten náš… hned už měla nápady na provedení okna na střeše, takže jsem na to moou zvědavá – bude to „volské oko“, které jsem si tam hned představila a jsem sama unešená tím nápadem J Rovnou jsme se domluvily, že si zařídí i posudek statika, abychom lépe věděli, co a jak bude a nebude potřeba.
  • Také bylo potřeba vyřešit plot a tím tedy hranice pozemku a majetkové poměry na pozemku, kde stojí studna… 1/ nechali jsme vyměřit hranice pozemku = pozemek se nám zvětšil ještě o dost velkou část, kterou jsme mysleli, že už je sousedů + nám přibyla kůlna, která je pořádně zabordelařená a je potřeba jí vyklidit a bordel odvozit na sběrný dvůr. 2/ u silničářů jsem zajistila odkup pozemku se šachtou a studní s tím, že si musíme nechat udělat geometrický plán toho, co přesně chceme koupit… spolu s paní od silničářů (která je shodou okolností původem z té naší vesničky a ten dům zná ještě z dob jeho plné síly) a s geodety jsme vymysleli, jak by to mělo vypadat… Smlouvu a vše kolem bychom měli obdržet koncem srpna, to jsem zvědavá, kolik to bude všechno stát…ufff
  • Dále jsme řešili, jak vlastně uděláme plot. Plot mezi námi a sousedy (tam, co je nyní i ta kůlna), tak bude z poplastovaného pletiva s podezdívkou ze ztraceného bednění (máme doma psího krtka) a čelní plot k silnici uděláme zatím provizorní z toho, co najdeme v kůlně a co se tam kde válí tak, aby nás nestál nic a splnil funkci, která je pro nás nyní hlavní = aby nám neutíkaly děti a pes na silnici. V tomto rozsahu by to snad nemělo ani vadit CHKO, protože pletivo je dovoleno mezi sousedy a ten čelní plot bude zatím provizorní, kvůli další stavbě a opravám. Vzhledem k tomu, že plot tam už byl a jen ho opravíme, tak není potřeba žádné úřední oznamovaní či povolování.
  • A nyní poslední zásadní věc, kterou je potřeba dořešit je, že máme okap a část střechy na pozemku u sousedů (tam je nyní nepoužívaná zahrada). S majitelem jsem se domluvila, že uděláme věcné břemeno na to, že tam okap může být (vodu svedeme k nám) a že můžeme po domluvě na pozemek v rámci oprav a údržby domu (čištění okapů, oprava střechy, oprava zdí a fasády…. ). Nyní řeším tu smlouvu a dost se v tom topím, takže pokud někdo řešíte něco podobného a máte už smlouvu hotovou, budu moc ráda za nahlédnutí či rady, jak by to vypadat mělo.
  • Co se týká Daně z nabytí nemovité věci – byla jsem na FÚ, tam jsem si s paní prošla mnou připravené papíry, ta mě pochválila a opravila pouze jedno datum (u kterého jsem si sama jistá nebyla, protože se tam přičítaly nějak měsíce k datu nabytí…) a vypočítala jsem, že budeme platit 10.044Kč, což je méně, než jsem čekala, takže super… peníze jsem rovnou hned poslala, abych na to pak za 3 měsíce nezapomněla (a hlavně dokud je ještě mám ).

Tak, to je vše, co se týká dosavadních prací a zařizování. Dokud není voda a elektrika, tak toho moc dělat nejde…. V srpnu bychom rádi udělali zbytek elektriky, aby už byla funkční, přípravu na vodu, vyklízení kůlny a prostoru pro plot a rádi bychom udělali i dveře do chlívků tak, abychom tam už mohli nechávat i nějaké nářadí a nevozili to všechno v autech jak zedníci. Děkuji všem, kteří přelouskali můj článek až do konce a budu se těšit na komentáře a případně další články vás ostatních, co si procházíte svépomocnou budovatelskou mánií :-)  Krásné léto s příznivým počasím… Kamča a Jarda

Náklady

Název položkyCena
cihly, malta, roxory... na šachtu
1 000 Kč
bagrista na výkop
1 700 Kč
Nářadí pro další práce (flexa, bruska, pila, lopaty atd.)
12 000 Kč
Antoníček+jističe+oprava
5 300 Kč
vytyčení hranic pozemku
4 235 Kč
dveře do šachty
4 100 Kč
Čez - rezervace 3x25A
12 500 Kč
Daň z nabytí nemovistosti
10 044 Kč
Celkem50 879 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Marešáci
Marešáci (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama