2. Jak si vlastně stojíme?

Autor: Marešáci (6 příspěvků)
Kategorie: financování
13. 8. 2017
4 komentáře
2. Jak si vlastně stojíme?
Příspěvek stavebníka
Tak koupě proběhla v pořádku a od 30.5.2017 jsme majitelé Ruiničky v nedaleké vesničce. Teď bylo ale potřeba zajistit spoustu věcí okolo, takže to vypíšu popořadě… některé věci ještě nejsou dovyřízené, takže se k nim budu v dalších článcích ještě vracet.

Jsem v papírování a „ouřadování“ celkem poctivka a nemám ráda, když se něco odkládá nebo vůbec neřeší… chci mít jasno a vědět, na čem jsme a co bude v budoucnosti, takže jsem se pustila do zjišťování věcí kolem domu, které musíme zajistit dříve, než začneme vůbec něco budovat:

  • Stav domu: 

Znovu jsme pořádně prošli celý dům, prohlídli jsme sklep, místnosti a dokonce jsme vylezli i do podkroví, ale měli jsme strach tam chodit, abychom se nepropadli, střecha je děravá a už několik let tam prší, takže je to místy ztrouchnivělé. Hrubá stavba je v pořádku, ale jinak je potřeba fakt komplet rekonstrukce. Střecha musí být co nejdříve! Prošli jsme i pozemek kolem – dům je na hranici pozemku, ale za domem je studna, která podle starousedlíků prý patří k domu a vedle je šachta s přívodem pitné vody z řádu (bez hodin, takže nyní nefunkční). Šachta je hluboká cca 180cm, ale je v ní spoustu bordelu (cihly, hlína, flašky…) a přes ní nahoře jsou jen hozený starý plechy, který se můžou kdykoli pohnout nebo propadnout… takže je potřeba to opravit, abychom tam jednou nenašli ty naše raubíře… Studna je hluboká a asi je v ní voda… to je celé, co víme, protože je tam jen malá škvírka mezi mega tlustým betonovým poklopem.  1/ zjistit s tesařem, v jak špatném stavu je střecha + podlaha v podkroví + nacenit novou 2/ zjistit stav studny, zajistit případně čištění, zjistit stav vody  3/ vyčistit, opravit a zabezpečit šachtu na vodu  4/ udělat plot (pes i děti lítaj všude, což je nežádoucí!)

Reklama
  • Projektant: 

Zajistit projektanta, protože bez toho to prostě nedáme, bude potřeba stavební povolení minimálně na střechu, pak k tomu určitě vizualizace pro CHKO… atd. 

  • Pozemek: 
Reklama

Už jsme zjistili, že bude potřeba ho oplotit, ale kde přesně? A jak? Takže:  1/ udělat výměru pozemku, protože původní plot je v chabém stavu, navíc na základech plotu stojí dřevěná kůlna s botelem, která nejspíš patří sousedům  2/ z jakého materiálu plot bude? CHKO určitě něco předepisuje  3/ je potřeba stavební povolení nebo nějaké ohlášky?  4/ zjistit, jak je to vlastně s tou studnou – je naše, ale pozemek je ústeckého kraje (ve správě ho mají silničáři)  5/ zjistit, jak to je s okapem a přesahem střechy na druhý sousední pozemek

  • Daň z nabytí nemovitosti: 

Volala jsem na finanční úřad Litoměřice a ochotná paní mi doporučila, že si mám nejprve zkusit ohodnotit dům na jejich stránkách, ale že v našem případě, kdy dům je v tak špatném stavu, to není úplně vhodné (jejich odhadní program je dělaný spíš na standardní domy, než na ruiny), takže pokud mi prý vyjde nějaká veliká suma, tak se prý spíše vyplatí zaplatit odhadce a platit daň podle odhadu. Následně do 3 měsíců od nabytí se musí podat přiznání, kde se přikládá (vše stačí kopie) kupní smlouva, zpráva o nabytí z katastru a odhad nebo přílohy s výpočtem podle finančáku.  Doma jsem pak prozkoumala v klidu odhadní cenu podle finančáku a ta mi vyšla na 1.700.000,- = COŽE??? (daň je 4%!) No, takže odhadce byl jasný… obvolala jsem jich pár, ale nakonec jsem zvolila tady místního pána a domluvili jsme hned termín, kdy se na to podívá a vše zaměří (cena 3000,- - ta cena se pak u přiznání odečítá od základu daně, tak aspoň něco) 

Reklama
  • Daň z nemovitosti 

Další daň, která se ale už platí ročně a je to v řádu stokorun (podle oblasti a nemovitosti…), tam se máme prý hlásit až v lednu, protože se to platí ročně a za tento rok to ještě platil původní majitel… takže to až za půl roku. Takže to je začátek dalších mých povinností (já jsem spíš přes papírování, zařizování, volání atd… a můj muž bude pak přes tu práci, já budu přisluhovačka :-D ).

Náklady

Název položkyCena
Odhadce
3 000 Kč
Celkem3 000 Kč

Galerie

2. Jak si vlastně stojíme?2. Jak si vlastně stojíme?
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Marešáci
Marešáci (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama