Jak se kanalizace do domu dostala 11/2016

Autor: Andy86 (13 příspěvků)
Kategorie: kanalizace a ČOV
27. 1. 2017
0 komentářů
Jak se kanalizace do domu dostala 11/2016
Příspěvek stavebníka
Ještě, že už je obecní kanalizace hotová. Obec si nechala celkem úspěšně postavit čističku odpadů a v rámci projektu obce byl i k nám do domu zavedena odbočka. Ale aby to, jako pokaždé, mělo kaz, byl problém.

Pominu rušnost a prašnost ohledně obecního stavu silnic a výstavby kanalizačního řadu. Původní majitelka si nějak neuvědomila, že pojem tlaková kanalizace je cizí a možná i sprosté slovo, a uráží jí to natolik, jako hlavní obsah toho, co se v kanalizacích prohání. Co nikdo nechtěl bylo, že jímka na tlakovou kanalizaci bude dle projektové dokumentace nad úrovní spádu, než budou požadované sanitární vývody. Tudíž došlo na lámání chleba a horlivé jednání se stavbyvedoucím a Správou silnic. Nikam jinam totiž nešlo umístit jímku, aby splňovala požadavek a byla ve spádu všech zařízení, neboť na zápraží domu mám málo místa a před domem je již silnice, tudíž, muselo se tam. Jinak nelze. Jednání bylo dost silné a lité, ale s přispěním pana starosty nám vše velmi dobře dopadlo - pominu li čas a vynaložné úsilí a psaní mailů a desítky telefonátů. Mohl jsem si umístit kanalizační jímku, kam musí být gravitační (spádovou) kanalizací zaústěna veškerá sanita a z této jímky, pak odpad rozemlet a čerpadlem pod vysokým tlakem hnán na čističku odpadu. Tohle jste mohla minimálně vymyslet a nebo si nechat s umístěním poradit, paní bejvalá majitelko! V této fázi jsem už téměř s dílem spokojen. Na to, že je to ve fázi pustého staveniště, za rok je již vidět hodně velké dílo a spousta času a odvedené práce. O penězích v této stavbě nemluvím. Stále si říkám, že je lepší je nasypat do bydlení, než se na ně dívat jak si odpočívají na účtě. Pocit, že si člověk něco sám zručně vystaví, je silnější. Kanalizaci jsme zvolil do jímky typu KG, průměr 150mm, a protože aby toho nebylo málo,musel jsem bourat i prostup obvodovou zdí (podezdívkou) do podlahy. Zde jsem s 87,5° kolenem prošel zdí a zredukoval i světlost trubky na 125 mm, a vytvořil si cestou dle projektu několik odboček. Snad bude po libosti mít odpad v kuchyni, na záchodě, v koupelně a v technologické místnosti a dále do zadního traktu směrem ke stodole, třebas do kotelny. Člověk nikdy neví, kdy to užije a když už je to možné, proč si to nenaporoučet. Až si zabetonuju podlahu, už si moc nenaporoučím. Stavba kanalizace v domě, bych zhodnotil jako jednu z mála snadných prací, kde jde vše systémem mazání a spojování trubiček do sebe. Je to "hra", kde se musí dodržet pravidlo, které jsem si našel v odborné literatuře (ještě že ty svépomocné manuáaly a brožury v knihovně půjčují). Na jeden délkový metr dodržet spád alespoň 3 centimetry a je zaručeno, že náš pozdrav doputuje z odpadu až do jímky ;-) V našem případě to znamenalo cca 12 délkových metrů, tudíž převýšení cca 36 cm, což není tak děsné, ale je to znát, to ano... Fotky s ohledem na ztrátu doložím později, přesto přikládám z venkovní části kanalizace.

Náklady

Název položkyCena
práce instalatéra
4 000 Kč
domovní rozvod kanalizace
8 000 Kč
Celkem12 000 Kč

Galerie

Jak se kanalizace do domu dostala 11/2016Jak se kanalizace do domu dostala 11/2016Jak se kanalizace do domu dostala 11/2016
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Andy86
Andy86 (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací