Rekonstrukce bytu 4. díl: Rozvody vody a elektroinstalace v sádrokartonu

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
26. 4. 2018
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
V Aleny bytě jsou všechny příčky postaveny ze sádrokartonu Rigips HABITO. Kabelové rozvody elektroinstalace budou tedy umístěny v dutině příček a nebude nutné sekat drážky do nosných stěn panelového bytu. Ve čtvrtém díle seriálu Rekonstrukční výzvy se mimo jiné dozvíte, jak a kdy provádět rozvody elektroinstalací v sádrokartonových příčkách. Nebo co dělat, když je zapotřebí zvětšit instalační otvory.

Kdy zahájit instalaci rozvodů

Technického specialisty, Roberta Hoška ze společnosti RIGIPS, jsem se ptal, kdy je ideální čas provádět rozvody elektřiny. „S rozvody elektřiny můžeme začít v okamžiku, kdy máme postavené profily a přišroubovanou sádrokartonovou desku z jedné strany.“ Při stavbě je důležité ukládat všechny profily stejným směrem a dodržovat umístění takzvaných H prolisů. H prolisy jsou v ocelových sádrokartonových profilech RIGIPS připraveny právě pro rozvody elektroinstalace.

Rekonstrukce bytu 4. díl: Rozvody vody a elektroinstalace v sádrokartonu

Zvětšení instalačních otvorů

Pokud potřebujete v profilech udělat větší otvory, než nabízejí připravené H prolisy, je nutné dodržet následující pravidla. „Je předepsáno, že otvor musí být o 10 mm menší než rozměr dutiny. Tedy do rozměru 50 mm lze udělat otvor 40 mm atd. Výška otvoru je pak dvojnásobek její šířky. Je to tedy takový obdélník. Do profilu jich lze umístit několik, jen se musí vynechat 3x větší vzdálenost, než je výška profilu, aby příčka nebyla oslabena,“ upozorňuje Robert Hošek.

Reklama
Rekonstrukce bytu 4. díl: Rozvody vody a elektroinstalace v sádrokartonu

Otvory pro krabičky

Otvory pro krabičky zásuvek a vypínačů provádíme do sádrokartonu například vrtačkou se speciální frézou. Následně do vytvořeného otvoru osadíme krabičku, jež musí být také určena pro aplikaci do sádrokartonové stěny. U provádění rozvodů vody a zejména pak odpadů, bývá zpravidla nutné umístit do stěny potrubí větších průměrů. Existují pro tyto účely širší ocelové sádrokartonové profily? „Lze použít širší profily, například profil CW 150, kam se vejde i kanalizační trubka, ale není to úplně běžné. V případě, že potřebuji položit více trubek, je lepší zdvojit konstrukci a rozestoupit ji tak, aby vznikla větší zóna. Tomu se říká instalační příčka,“ vysvětlil Robert Hošek. Vstřícně umístěné dvojice CW profilů je pak s ohledem na dostatečnou tuhost stěny potřeba vzájemně propojit přířezy ze sádrokartonu.

Minerální vata zlepší akustiku

Jakmile provedli elektrikáři a instalatéři v Alenině bytě potřebné rozvody, pustila se majitelka do vkládání minerální vaty ISOVER do příček, aby sádrokartonáři mohli provést opláštění příčky i z druhé strany. Minerální vata vložená do příčky zajistí celé konstrukci lepší akustické vlastnosti, a přitom vás v takovémto bytě přijde na pouhých pár stokorun. Investice do lepší akustiky se tak rozhodně vyplatí.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací