Jaký typ domu vyjde nejlevněji

Autor: dracekvo (4 příspěvky)
Kategorie: Projekt domu
9. 1. 2020
12 komentářů
Dotaz

Ahoj,

příští rok bych se do toho chtěl pustit, pokud seženu do zimy pozemek.

Jen pořádně nevím co vlastně chci a taky bych rád stavbu co nejlevnější. Né z pohledu šizení materiálu ale návrhu domu. Tj, žádné výklenky, garáže, složité střechy, né zbytečně velké místnosti.

Rád bych se vešel komplet do 3 mil. bez pozemku + 300 tis jako rezervu, kdyby něco.

Mělo by se jednat o 4 samostatné pokoje + kuchyně + obývací pokoj. Jestli ob. pokoj spojený s kuchyní nebo oddělený si ještě nejsem jistý.

Dvě koupelny se záchodem. V jedné vana, v druhé sprcha + místnost na malou infra saunu (chce manželka). Technická místnost. Standart asi NED. Zděné, né dřevostavba. Materiál heluz nebo porotherm. Ytong rozhodně né.

Co se týče vytápění. Asi teplovodní podlahovku. Manželka chce krb.

Takže na začátek krb + aku nádrž s topnou patronou, elektrokotel. Mě by se líbilo si udělat přípravu na možnost instalace kotle na dřevo (baví mě samotěžba dřeva). Aby se třeba celý den topilo a pak se týden žilo z aku nádrže. Jen nevím jestli je reálné do utěsněného baráku dát kotel. A asi kvůli prašnosti by to chtělo oddělenou technickou místnost.

Chtěl bych klasickou A střechu, ale vyšší než je dnes standard. V budoucnu mám v plánu dávat soláry, tak aby měli dobrý sklon pro zimní provoz. Proto ta topná patrona v aku nádrži. A dům by měl být jednou stranou střechy natočený na přesný jih pokud to bude možné.

Celkem se mi líbí jako výchozí inspirace tento dům. https://www.gservis.cz/projekty-rodinnych-domu/miami.html

Rozhodně chci rekuperaci. Líbí se mi decentrální systém co si dává kolega. Stačí udělat díru do zdi a je hotovo. Není potřeba žádné tahání vzduchotechniky po domě.

Takže dotazy.

1. Co je levnější při stejné podlahové ploše. Bungalov, nebo patrový dům? Já bych se klonil spíše k bungalovu. Dle mého je pro stavbu svépomocí vhodnější a na důchod je taky lepší dům jen s přízemím.

2. Je levnější tlustá cihla, nebo slabší cihla + izolace?

3. Je reálný způsob vytápění jak si představuju. Tj. topit elektrokotlem, pokud bude sluníčko, tak natápět aku nádrž ze solarů a když bude chuť, tak přitopit krbem s výměníkem. V budoucnu tam ještě přidělat kotel na dřevo a elektrokotel mít jen jako zálohu. Hlavně nevím co obnáší u NED přívod vzduchu pro kotel.

4. jak velká by měla být aku nádrž, aby běžná dobře izolovaná novostavba přežila týden, pokud budou teploty okolo 0°C?

5. Jaký je strop je nejlepší pro stavbu svépomocí, pokud půdní prostor bude pochozí ale jen pro uložení nějakého harampádí? Půda izolovaná nebude.

6. Výlez na půdu. Lepší z domu, nebo venkem pomocí schodiště?

7. Má decentrální rekuperace nějakou zásadní nevýhodu proti centrální?

No snad sem na nic nezapoměl co mi není jasné.

Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama