Rekonstrukce domku z vepřovic

Autor: MoMaZa (2 příspěvky)
Kategorie: Financování
4. 6. 2019
8 komentářů
Dotaz

Koupili jsme starší domek postavený z větší části z vepřovic (měl by mít více než 100 let). Cca 10 let je podřezaný, betonové podlahy, suchý. Dispozice je 2+1, v domku je zavedena pouze elektřina, vodovodní přípojka v šachtě před domem. V obci není kanalizace, takže bude nutné vybudovat jímku. Střecha na tom není nejlépe, určitě je nutné vyměnit krytinu, možná i některé (většinu trámů) nebo je min vyztužit. Měli jsme v domku na posouzení několik lidí (projektanti, zedníci), kteří naznali, že je domek v dobrém stavu. Jeho velikost je nyní cca 13x6 metrů.

Máme v plánu domek zrekonstruovat, rozpočet máme 500 tisíc. Napadli nás dvě varianty, jak to provést a ráda bych zde zjistila, zda je s některou z nich reálné vlézt se do našeho rozpočtu.

Varianta 1

Sundat střechu, udělat nástavbu dřevostavbou (kvůli zatížení konstrukce) - o cca 1 metr zvednout a udělat novou střechu + izolaci. V podkroví bychom vybudovali pouze dva dětské pokoje (elektřina, topení) - prozatím není nutné je mít úplně dokončené. Koupelnu bychom vybudovali vedle předsíně v části chodby. Předsíň má špatný základ, takže bude nutné ji rozebrat a udělat nově (též dřevostavbou nejspíš).

Nutné práce: dřevostavbová nástavba + nová střecha, vykopání jímky, přivedení vody do domku, vybudování koupelny + rozvody do kuchyně (všechno bychom vedli v jedné stěně), okna + dveře.

Varianta 2

Zbourat kůlnu, předsíň, chodbičku, vyzdít nový prostor 6x8 metrů, ve kterém by se vybudoval obývák s kuchyňským koutem, koupelna, WC a předsíň. Tato nová část by byla dilatační spárou oddělena od původních tří místností.

Nutné práce: Základová deska + přístavba, nová střecha nad přístavbou + navázání na starou, nová krytina, okna + dveře.

Dokáže někdo posoudit, která varianta vyjde levněji a je pro stávající domek lepší?

Děkuji za případné reakce.

Přílohy

Varianta2.jpg
Varianta1.jpg
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama