Výkon krbové vložky - příliš vysoký?

Autor: Honza (3 příspěvky)
31. 12. 2015
19 komentářů
Příspěvek stavebníka

Ahoj všichni,

sníme o velké rohové krbové vložce, nicméně ta je obvykle spojena s velkým nominálním výkonem (případně nekřesťanskou cenou).

Vložku plánujeme do centra obýváku jen na občasné zatopení pro atmosféru. Takže do toho nechceme cpát zbytečně moc peněz a neplánujeme ani žádné rozvody. Většinou by tedy vytápěla obývák s kuchyní a přilehající halu a chodbu tzn. celkem cca 63 m2. Dům bude zateplený - 20 cm EPS fasáda, 40 cm vaty strop, izolační trojskla.

Líbí se nám vložky kratki, které splňují naše požadavky. Tedy až na výkon, který u pěkných rohových vložek začíná na 12 kw.

Rozsah výkonu je 4,5 - 14 kw a já si nejsem jistý, jak to mám chápat. Je možné takový krb provozovat, aniž by došlo k okamžitému přetopení místnosti nebo výraznému dušení ohně a nečernilo se sklo? Těch 4,5 kw je tedy spodní hranice, kdy krb ještě pracuje efektivně, nebo je to spíš už hranice použitelnosti?

A co tedy definuje výkon krbu? Pokud koupím stejně velkou vložku jiného výrobce za 4 násobek ceny, jak je možné, že má nominální výkon poloviční?

Chtěli jsme vložku jako srdce obýváku, ale ty mrňky s nižším výkonem opravdu nejsou hezké.

Předem děkuji za každý poznatek či zkušenost.