Rekuperace - rozvody ve stropu bungalovu

Autor: x_sonic (1 příspěvek)
21. 3. 2020
1 komentář
Dotaz

Zdravím,

vzniká nám projekt zděného bungalovu a narazili jsme na rozpor v přístupu stavební firmy a projektanta vzduchotechniky (jiná firma). Standardní strop má skladbu (odspodu) sádrokarton, parozábrana, vata a nad ní už jsou střešní vazníky. Projektantovi rekuperace se nelíbí:

1. parozábrana - doporučuje spíše parobrzdu ve formě OSB desky s přelepenými spoji. Upozorňuje na riziko pronikání vlhkosti do izolační vaty při porušení, na poškození náchylnější, parozábrany. Spoje dle něj pracují a páska se časem odlepí a prostup hadic přes parozábranu je další místo, kde hrozí odlepení.

2. izolace hadic vedení vzduchu - projektant doporučuje mít hadice pokud možno pod celou vrstvou izolační vaty, aby nebyly hadice zbytečně ochlazovány vzduchem z půdy a nekondenzovala v nich vlhkost. Na to je ve standardní skladbě stropu ale málo místa. Hadice by byla ve vatě tl. 100 mm a nad ní by tedy bylo už jen 160 mm vaty (z celkové izolace 260 mm)

Instaloval někdo z vás rekuperaci do bungalovu s SDK stropem a parozábranou? Jaké řešení byste upřednostňovali? Nemáte někdo foto, kde bude vidět, jak máte vzduchotechniku ve stropě vedenou?

Díky