Podsklepený bungalov- z čeho stavět?

Autor: Šnajdrovi (2 příspěvky)
Kategorie: Hrubá stavba
15. 1. 2020
6 komentářů
Dotaz

Dobrý den,

mám více dotazů ... budeme stavět celopodsklepený bungalov, cca 140 m2. Tepelné ztráty jsou spočítané na 8 kW. Pozemek je dost svažitý, na délece domu převýšení 160 cm. Manžel (pracuje 20 let na bagru) nechtěl dělat sklep jen pod částí domu (cosi kvůli stabilitě, když by byl sklep jen pod částí domu). Takže sklep bude na jedné straně celý v zemi a na druhé se autem vjede po rovině přímo do garáže. A teď dotaz:

1) z čeho postavit sklep - ztracené bednění + polystyren (v tomto případě je skladba zdi tvárnice-ipa-polystyren-nopovka- obsyp štěrkem?), nebo rovnou nějakou tvárnici s integrovanou izolací (zvenku pak už jen nopovka a obsyp)?

2) obytné přízemí - chceme dělat z ytongu - standard+zateplení nebo Lambda?

3) strop z čeho? Panely nebo skládaný (betonové trámce+vložky)? Panely jsou hned, ale potřebujete jeřáb ... skládaný vám dá dost práce, trvá dýl, ale bývá levnější.

Dům má být nízkoenergetický, vytápěný TČ, krb, okna s trojskly ... dům stavíme jako investici na stáří, tedy s co nejmenšími investicemi na provoz. Spíš teď trochu víc máknem než nemít pak na vytápění a sedět doma ve svetrech. Zase do pasivu se nám nechtělo ...

Snad jsme nastínili dotazy co nejpřesěji, i když laicky a nebudete nad námi lámat hůl :) Děkujeme.

Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama