Vytyčení domu, skrývka ornice a zemní práce

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
1. 6. 2020
0 komentářů
Redakční článek

Dneska se podíváme na to, jak provést skrývku ornice a vytyčit dům. Řekneme si, proč je nutné skrývku provést, nebo proč bychom vytyčení domu neměli dělat svépomocí. Na rozdíl od minulé stavby jsme si chtěli zemní práce vyzkoušet sami, a proto jsme si předem v půjčovně Stavebnin DEK rezervovali tyto dva nádherné stroje: minirypadlo a dumper. 

Zahrajte si na bagristu

Skrývka je odstranění orné půdy, kterou využijeme k finálním úpravám pozemku po dokončení stavby. Až na výjimky je pro všechny povinné ze zákona, abychom cennou ornici nenávratně nezničili. Postup je celkem snadný. Nemusíme být extra přesní, proto stačí zhruba vytyčit rohy domu kolíky a mezi ně natáhnout špagát. Hranice domu vyznačíme vápnem asi půl metru od provázku směrem ven kvůli dostatečné rezervě.

Pro fajnšmekry máme skvělý tip!

Pokud si chcete sami vyzkoušet práci s bagrem, zarezervujte si stroj ve Stavebninách DEK. Po zaškolení vám půjde práce sama od ruky.

Vytyčení domu, skrývka ornice a zemní práce
Reklama

Zapůjčením bagru a provedení zemních prací na vlastní pěst nemusí vyjít levněji než pozvání profesionálního bagristy, který zvládne práci rychleji a přesněji. Není to o úspoře peněz. Je to pro stavební fajnšmekry, kteří si chtějí stavbu svépomocí od začátku užít,” říká Pavel ze Svépomocí.

Bez geodeta ani ránu

Během vytyčení základových pásů se už bez dokonalé přesnosti neobejdeme a pozveme si proto profesionálního geodeta. Po odborném vytyčení vystaví pro stavební úřad technickou zprávu dokládající, že stavba byla vytyčena tak, jak je nakreslena v projektu. Mezi vytyčenými rohy natáhneme opět provázek a vápnem označíme místa, kde se má bagrovat. Přesné rozměry základů najdeme v projektové dokumentaci. Pak už stačí sednout do kabiny bagru a pustit se do práce. Nakonec lopatou základové spáry začistíme. Přebytečnou hlínu doporučujeme někomu darovat nebo prodat. Uložení na skládku není zadarmo a je přece zbytečné platit další náklady.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací