Jaká je životnost zateplení polystyrenem

Autor: ZOFI fasády (3 příspěvky)
Kategorie: Zateplení fasády
19. 6. 2013
23 komentářů
Jaká je životnost zateplení polystyrenem
Příspěvek stavebníka
Jaká je životnost polystyrenu ve fasádě? V éteru se nám po stavbách neustále toulají zlidovělé mýty o materiálu fasádní polystyren.

Asi jste už slyšeli, že polystyrenem dům udusíte, že Vám polystyren ve fasádě zmizí (vypaří se), že se budou v domě a na zateplené zdi tvořit plísně, že Vám bude ve zdivu kondenzovat voda a dům spadne. Kdyby to tak opravdu bylo, jsem přesvědčen, že výrobci by jen v České republice neprodávali ty svoje statisíce m3 vyrobeného polystyrenu.

Jako stavař, praktik a člověk, který s polystyrenem dělá přes 10 let, mohu říci, že polystyren je naprosto skvělý, funkční, dobře zpracovatelný tepelný izolant. Na svou obhajobu níže přidávám zajímavé fotky a povídání z provedené sondy do zateplovacího systému rodinného domu, který byl polystyrenem  zateplen před 25 lety.

Co myslíte, jaký je teď stav polystyrenu? Jaká je životnost zabudovaného polystyrenu po 25 letech, vydrží ještě dalších 25let? Je dům poškozen plísní a nakondenzovanou vlhkostí?

Reklama

Nebudu Vás napínat, níže se vše hned dozvíte.

DŮM: rodinný dům LOKALITA: obec Jablůnka, okres Valašské Meziříčí ZATEPLOVACÍ SYSTÉM: EPS70 tl.30mm + heraklit tl.10mm + vápenocementová omítka s nátěrem VELIKOST SONDY: 50 x 50 cm, severovýchodní strana domu DŮVOD SONDY: zjištění vlhkostních poměrů ve zdivu, úvaha majitele domu, že stávající zateplení zdemontuje a provede nové zateplení domu. Důvodem proč nechce provést dodatečné zateplení na stávající zateplení je navýšení šířky ostění kolem oken, které se mu nelíbí.

Byl jsem požádán panem Nevolou z Jablůnky u Valašského Meziříčí, který vlastní přízemní rodinný dům, abych mu navrhl optimální řešení jeho zateplení a tím snížil energetickou náročnost domu.

Trápili ho plísně v rozích na severní a severovýchodní straně domu a vysoké účty za topení. Po propočtech jsem mu navrhl zateplení šedým polystyrenem v min. tloušťce 100mm ideálně 120mm. jelikož má pán již vyměněny okna za nové plastové a momentální šíře ostění je 15cm, při pomyšlení, že by měl ostění 30cm se mu zateplení 120mm širokým izolantem nelíbilo. Hledali jsme alternativu ve fenolické pěně Kooltherm K5 tl. 60mm, ale z důvodu ceny se mu toto řešení zdálo drahé. Zvažoval tedy demontáž stávajícího zateplení domu. A nalepení nového izolantu šedý grafitový polystyren tl.100mm.

Reklama

Dům je vyzděný z plynosilikátových bloků šířky 400mm a omítnutý jádrovou omítkou s břízolitovým povrchem. Před 25lety bylo provedeno dodatečné zateplení sendvičovou deskou, kterou tvoří polystyren EPS70 tl.30mm + heraklit tl.15mm.

Tato deska formátu 500 x 2500mm byla na dům aplikována svisle a pouze byla přikotvena plastovou hmoždinkou s ocelovým šroubem. Kotvení v hustotě 4ks/m2 (můj odhad a informace doložené investorem). Na takto zakotvené fasádní obkladové desky připevnili rabitzové pletivo. Pletivo na heraklit připevnili hřebíkem s pivním a sodovkovým vrškem.

Na pletivo nahodili 10-15mm jádrovou omítku a povrchovou strukturu vytvořili tzv. MLÝNKOVOU OMÍTKOU (voda, vápno, jemný písek).

Reklama

Toto je celá skladba stávajícího povrchu fasády.

Pro sondu jsme vybrali severovýchodní stěnu domu, nejvíce namáhanou a ochlazovanou. Sonda byla provedena 15.4. v jarním počasí při teplotě 12°C a venkovní vlhkosti vzduchu  87%.

Jaká je životnost zateplení polystyrenem

Dům, na kterém byla sonda provedena.

Jaká je životnost zateplení polystyrenem

Severovýchodní nejnamáhanější stěna, kde byla sonda provedena. Vidíte povrchové poškození plochy fasády řasou a plísní, z důvodu nedostatečného oslunění plochy.

Jaká je životnost zateplení polystyrenem

Sonda o přibližném rozměru 500 x 500mm byla vyřezaná flex bruskou s diamantovým kotoučem do stávající fasády.

Jaká je životnost zateplení polystyrenem

Ocelovým hákem jsme pomalu vzorek z fasády odebrali. Již z obrázku vidíte krásný řez fasádou a její viditelné vrstvy.

Jaká je životnost zateplení polystyrenem

Při odebírání vzorku jsme měli štěstí a narazili jsme na kotevní hmoždinku, kde vidíte jak byl izolant na fasádě uchycen. Také vidíme, že neby na fasádě nalepen a tudíž mezi stěnou a  izolantem vznikal komínový efekt (tj. proudění vzduchu), které mohlo izolant poškodit. Vidíme také, že zateplovací systém s izolantem jsou ve vynikajícím stavu a žádné plísně pod polystyrenem nejsou.

Jaká je životnost zateplení polystyrenem

Talířová hmoždinka držela izolant tak dobře, že jsme museli izolant odtrhnout. Zbytek izolace vidíte s hmoždinkou. Hmoždinka se nám nepodařila ze stěny dostat. Ocelový šroub byl pouze rezavý, ale pevnost měl i po 25letech stejnou.

Jaká je životnost zateplení polystyrenem

Jasně vidíte, že polystyren je po 25 letech bez žádné známky poškození. Vše perfektně drží (polystyren+heraklit). Není zřejmý žádný % úbytek izolantu. Plocha stěny pod izolantem je bez plísní a není vlhká. Žádná kondenzace zde nebyla zřejmá a to s ohledem na provádění sondy hned po zimě, kdy teploty nebyly vysoké.

Jaká je životnost zateplení polystyrenem

Detail kotvy a povrchu stěny. Žádné známky poškození a plísní na stěně. Povrch pod zateplením mírně zprašuje.  Kotvu nelze vydělat, drží velmi dobře.

Jaká je životnost zateplení polystyrenem

Jasný řez souvrstvím fasády a napojení zateplení na stěnu. Vše bez poškození.

Jaká je životnost zateplení polystyrenem

Detail odlomeného polystyrenu. Udělejte si o jeho stavu sami úsudek. Dle mého názoru bez vad a úbytku. Plísně zde nejsou.

Jaká je životnost zateplení polystyrenem

Detail odebraného polystyrenu, který byl zabudován (špatně, neodpovídajícím způsobem k dnešním normám) před 25 lety.

Jaká je životnost zateplení polystyrenem

Viditelné pivní vršky s hřebíkem, které držely rabicové pletivo na heraklitu.

Jaká je životnost zateplení polystyrenem

Detail řezu souvrstvím zateplení: 1, EPSS70 tl.30mm  2, Heraklit tl. 10-15mm nalepený na EPS 3, Rabicový síť + vršky od sodovek a piva s hřebíkem 4,  Jádrová omítka tl.15mm s povrchem mlýnkové stříkané omítky Jak vidíte kromě rzi rabicové síťe je vše po 25letech doslova OK !!!!! Polystyren prostě nezměnil svůj objem, tvar a ani vlastnosti.

Jaká je životnost zateplení polystyrenem

Detail skladby ještě jednou, více z blízka.

Jaká je životnost zateplení polystyrenem

Detail vzorku po odtržení.

Jaká je životnost zateplení polystyrenem

Detail celého vzorku. Polystyren je zase OK. Je pouze zaprášený. Upozorňuji, že dříve se polystyren nevyráběl pod tak přísnou normou a rozdělením na různé typy a zatížení. Většinou se vyráběl jeden druh s objemovou hotností 18-25kg/m3. Protože hustota polystyrenu z odebraného vzorku a jeho pevnost byla po 25 letech stále vysoká a jednotlivé kuličky držely perfektně při sobě. Z toho usuzuji, že tepelněizolační vlastnost musí být stále stejná.

Jaká je životnost zateplení polystyrenem

Ještě jednou detail kotevní hmoždinky. Zabudovaný plast bez sebemenší známky poškození a jeho pevnost je stále velmi vysoká.  Doslova jsem s tím nehl. Jediné poškození jeví ocelový šroub, který je poškozen rzí.

Jaká je životnost zateplení polystyrenem

Poslední detail napojení zateplení k lepence na střeše (hodně nešikovné provedení). Žádný zakládací hliníkový profil s okapničkou. Je zde zřejmé prosakování a menší vzlínání vody z důvodu špatně vyřešeného detailu u styku střecha fasáda. Na životnost polystyrenu to jak vidíte vliv nemělo a vše je zase OK.

Jaký je závěr tématu ŽIVOTNOST POLYSTYRENU  a provedené sondy.

Jsem přesvědčený, že si na základě popisu a fotek uděláte představu a závěr sami a že se všichni shodneme, že polystyren nám v té fasádě nějak nestárne, nemizí, neplesniví, dům nám nevlhne.

Měli jste možnost shlédnout důkaz, že polystyren bez žádných změn ve fasádě je 25let a bude nejméně dalších 25let. A to jsme dělali sondu do nestandardně provedeného zateplení, které neodpovídá žádné dnešní normě a postupu.

A jakou životnost pak musí mít zateplovací systém, který je proveden dle dnešních postupů a norem. Vše je 10x přísnější a materiály dle mého úsudku jsou také na jiné kvalitativní úrovni.

Nebojím se napsat, že dobře provedené zateplení polystyrenem s odpovídající tloušťkou musí vydržet 50 a více let.

Životnost polystyrenu a zateplení polystyrenem je podle mne stejná jako u cihly, betonu a dalších stavebních materiálů.

PS: V článku jsem se nerozepisoval o vlhkostních poměrech na povrchu zdiva, rosném bodu, kondenzaci vlhkosti a navrhovaném opatření jak dům dodatečně zateplit. Toto rozeberu ve svém dalším článku.

Autor článku: Roman Studený, specialista na zateplování fasád www.romanstudeny.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ZOFI fasády (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací