Betonování při teplotě kolem 0 °C

Autor: Pavel (3 příspěvky)
Kategorie: Hrubá stavba
27. 11. 2014
3 komentáře
Dotaz

Chystám se na betonování věnce a trochu se tak bojím , když vidím ,jak teploty klesají . Otázka zní , jestli mohu provádět betonáž v sobotu nad 0°C - konkrétně dle předpovědi bude +4°C , i když vím že v noci mohou poklesnout teploty na -2°C - pondělí . Pokud použiji plastifikátory do betonu - pokud vůbec pomohou není li to jen marketingový tah... Jediné co mě napadá je zakrýt a zatopit , ale to v mém případě u věnce asi nepůjde .

Děkuji za rady - pokud se dá něco radit .

Belasi28. 11. 2014 4:04:58

zrejme jste mel na mysli protimrazove pripravky do betonu, plastifikator je neco jineho (snizuje potrebu vody v betonu).
vyrobce uvadi,ze musite stejne zabezpecit beton proti mrazu a rikal mi to i prodejce,ze je to spise pro jistotu.
nyni jsem to take musel resit-betonoval a maltoval jsem v praze pred tydnem,nepodstatny zaklad pro sloupek, kdy byly jeste denni teploty asi 7°C a v noci asi 3°C-0°C,ale uz byly predpovedi do minusu.
beton jsem kupoval v betonarce a dali mi automaticky protimrznouci prisadu (napr. zapa beton to vylozene deklaruje (od 15/11 davaji automaticky), v prefe se me ani neptali a rovnou dali), tedy pri techto teplotach a s prisadou jsem obavu jeste nemel a za tyden to dosatecne vyzralo. samozrejme jsem beton zakryl polystyrenem a igelitem a po odstraneni bedneni i zasypal hlinou.
jak jsem cetl, profi betonari pres zimu do minus 5°C pouzivaji vyhrivane bedneni, coz asi nebudete mit.
nyni kdy je uz pod nulou celou noc a pres den pod 5°C bych si to vsak uz neodvazil a specielne ne na betonovani vence.

Michal K.

Michal K.27. 11. 2014 18:17:07

Dobrý den,

při teplotách menších jak 5°C se hydratace cementu zpomaluje a pod 0°C se prakticky zastavuje. Takto Vám cement "může" během hydratace zmrznout pouze jednou a pokud se Vám stane, že poté rozmrzne a zamrzne podruhé tak se připravte na novou betonáž.

Z toho plyne jedno nutné opatření - zabránit promrznutí betonu. Jak?

- můžete použít ohřátou záměsovou vodu, případně i kamenivo
- můžete použít cement s rychlým náběhem počáteční pevnosti
- po betonáži vše důkladně zaplachtovat a případně zajistit ohřev
- přípravky které se přidávají do betonu jsou určitě účinné a mají svůj smysl, ale spíše za předpokladu, že si beton necháte namíchat v betonárce. Jedině tam dokážou namíchat správné množství a vše důkladně promíchat.

Snad jsem Vám nějak pomohl :)

Martin

Martin27. 11. 2014 17:56:37

na trhu jsou sice přípravky, které lze přidat do betonu a pracovat i v nižších teplotách, nicméně mě se neosvědčily. Vloni jsem potřeboval udělat při teplotách 2/-6 (den/noc) asi 50 cm vyrovnávací vrstvy pod příčku. Zkoušel jsem to 2x a vždycky se beton rozpadl. Pak jsem se pídil jak to s těmito přípravky vlastně je a údajně složí pouze proto, aby voda v betonu nezmrzla a neroztrhala jej, ale beton stejně vyzraje pouze nad 5°C. Nakonec jsem to vyřešil teplou vodou do betonu, překrytím polystyrenem a 2 dny topení žárovkou. Ve vašem případě to ale asi nepřipadá v úvahu. U tak důležité části stavby jako je věnec bych nic nepodcenil a počkal na jaro...