2. část: Výběr pozemku a nemovitosti

Autor: Karel a Vendy (2 příspěvky)
Kategorie: Rekonstrukce domu
12. 5. 2024
0 komentářů
2. část: Výběr pozemku a nemovitosti
Příspěvek stavebníka

Stanovení kritérií, hledání a nalezení místa/pozemku s nemovitostí.

Místo, kde to všechno bude

Po předchozím představení nás a našeho plánu je na řadě cesta k onomu místu, kde se to vše bude dít. Vše začalo na přelomu roku 2020 a 2021, kdy padlo rozhodnutí, že 24/7 prostě v 3kk ve městě jednoduše není OK a potřebujeme únik. Od té doby jsme bezustání scrollovali na mobilech a počítacích skrze realitní weby s vyplňováním filtru námi danými limitami, až jsme narazili po kvantu nemovitosti s žádným nebo mizerným pozemkem na dům s „pozemkem“, který nám vyhovoval.

2. část: Výběr pozemku a nemovitosti

Preference pro výběr pozemku

Naše vesnické kořeny vyžadovaly zahradu, která uspokojí 2 neposedné děti (Tou dobou už jsme věděli, že nechceme, aby prvorozená dcerka byla sama), a to tak, že po 2 krocích nenarazíte do plotu a nevidíte jen stěnu sousedovic domu. Ideálem bylo mít v blízkém okolí přírodu klasického českého charakteru, tedy louky a lesy bez městského či průmyslového hluku a ideálně i mimo dohled přilehlé civilizace.

A to všechno pod 90 minut dojezdové doby autem, což se nakonec úplně přesně trefilo a čas cesty se vlivem budování dálniční sítě v blízké budoucnosti bude snad výrazně zmenšovat. Do vesnice se dá dostat i párkrát za den Vlakem. V neposlední řadě jsme chtěli mít blízko do hor a mít v okolí nějaké cyklotrasy a turistické trasy.

Krom těchto faktorů jsme hledali "něco" (pozemek, případně pozemek s nemovitostí), kde bude splněn faktor existujícího řešení odpadu, elektřiny a vody. Tedy septik/jímka ve věci odpadu, HDS skříň jako elektrická přípojka a studna/vrt ve věci vody.

Nejhorší bývá většinou finanční stránka celé záležitosti. Takže vejít se do námi zvoleného stropního limitu ceny, nebylo snadné, ale povedlo se.

Reklama

Něco o pozemku

Dům s pozemkem je ve vesnici, která má jen hrstku domů, má přístup k příjezdové silnici 3.třídy a jižní štít domu (se zahradou na jih a jihozápad) poskytuje výhled na louku a kopce. Nedaleko domu vede cyklostezka, díky které se rychle lze dostat na krásná místa.

Velikost pozemku je přibližně 2 200 m2. Sousedy máme 2. Na každé straně pozemku jednoho. Jeden sousední pozemek "leží ladem" bez plánované aktivity a druhý pozemek má starší zemědělskou usedlost, kde je aktivita na podobné úrovni, jako u druhého souseda, tedy čistě udržovací, neobytná, bez zvěře, hluku či dalšího s občasným okosením trávy a pravidelným větráním budovy. Obec s touto vesnici nic neplánuje, a to ani ve věci připojení k vodovodu navzdory špatné situaci s vodou ve studních a vrtech.

Další prověřování

Před samotným nákupem jsme si prověřili, že pozemek není zatížený žádným břemenem, exekucí či jiným právním problémem, že v katastru uvedený majitel je skutečně prodávající osobou ve smlouvě. Zda přes pozemek nevedou žádné sítě. Že vše uvedené v inzerátu a smlouvě souhlasí se skutečností, to proběhlo při prohlídce.

Rada na závěr

Pokud jste v bodě, kdy vybíráte pozemek/nemovitost a prověřujete detaily a informace máme pro vás jeden tip, který se nám osobně osvědčil 👇🏻:

Reklama

Pro ověřovaní a prohlížení pozemků v katastru nemovitosti se nám velmi osvědčila bankovní identita, která rychle a jednoduše zpřístupní přístup k mapám a informacím o parcelách a pozemcích což mnohé věci urychlí a ujasní. Bez prověření/přihlášení už se dnes k určitým informacím nedostanete.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Karel a Vendy
Karel a Vendy (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama