Obrovský fail - přívod vody do domu

Autor: Pavel Matuš (16 příspěvků)
30. 4. 2024
0 komentářů
Obrovský fail - přívod vody do domu
Příspěvek stavebníka
Připojení domu na vodu a elektřinu nemusí být taková sranda.

Elektřina a voda prostě musí být.

Protože jsem odmítal neustále prosit sousedy o zapojení prodlužováku a bez vody se staví také špatně, ještě před tím než přijel Ytong mistr musel jsem tyto dva problémy vyřešit.

Kanalizaci budeme v budoucnu řešit vlastní ČOV, kvůli naplněné kapacitě městské ČOVky a plyn sice na pozemku máme, ale rozhodně ho nemáme v plánu využívat.

Elektřina šla docela snadno, pár formulářů na ČEZu a za chvíli byl na kraji pozemku jejich antoníček, vedle kterého jsem nainstaloval svůj. Elektrikář vše pak zapojil a z druhé strany našeho antoníčku nainstaloval malý rozvaděč, do kterého jsem zapojoval prodlužovák až do fáze, kdy jsme natáhli kabel z antoníčku do baráku - to jsme ale nechali až na uzavřenou hrubou stavbu, báli jsme se možné krádeže kabelu.

Obrovský fail - přívod vody do domu

Voda = big problem

Obrovský problém byl ale s vodou. Nejdříve jsem musel přesvědčit SČVAK, že chci vodoměr mít v domě a ne v šachtě venku v zemi. Protože vzdálenost od přípojky do technické místnosti je malá a šachta by překážela, nakonec mi to bylo umožněno.

Co jim ale hrozně vadilo bylo, že vodoměr bude jen tak na desce vidět a že je zde možnost krádeže. Po pár dohadech, že krádež vodoměru je moje věc a moje peníze, pokud budu muset koupit nový, konečně přijeli na montáž. Tam nastal další problém. Nedal jsem totiž hadici na přívod vody do chráničky a byla prostě zabetonovaná v desce. To by ještě přežili - kdyby to byla jejich modrá hadice. Protože já koupil klasickou černou ve stavebninách, odmítli vodu připojit.

Reklama

A co teď?

Šéf této montážní party byl neuvěřitelně rozezlený, že jsem nevěděl, že hadice je v ceně přípojky a nechápal, že jsem kupoval černou, která podle něj nebyla kvalitní. (Byla úplně stejná). A nakonec to dopadlo tak, že jsem prostě musel nainstalovat jejich modrou hadici. Musel jsem tedy odkopat dům až pod základy a udělat do desky díru.

Obrovský fail - přívod vody do domu

Vrták a hloubka 220cm

Kamarád mi zapůjčil velké SDS MAX Vrtací kladivo a po vyříznutí díru do desky sem začal vrtat. Vrták a nástavce jsem měl z půjčovny - prvních 50cm šlo ještě dobře, ale pak začalo peklo. Kousek vedle totiž vedl hromosvod k uzemnění rozvaděče, ale asi vedl nějak zatáčkovitě, protože na místě, kde bych ho nečekal se mi o něj sekl vrták, se kterým prostě nešlo hnout.

Reklama
Obrovský fail - přívod vody do domu

Musel jsem tedy vysekat z boku do základů inspekční díru, do které sem vložil flexu a hromosvod uřízl. V té chvíli sem tedy neměl ani vodu v baráku a ani hromosvod. Nakonec sem po několikadenním snažení do desky narval odpadovou trubku 50mm a díky odkopanému základu i nový drát na hromosvod, který sem pod základy napojil na zemnící pásek, který jsem částečně pikrováním odhalil.

Obrovský fail - přívod vody do domu
Reklama

Konečně voda

Potom na druhý pokus přijeli pánové ze SČVAKu a konečně došlo na napojení vodoměru a zprovoznění vody.

Po tom utrpení tedy konečně šla elektřina i voda a byl jsem připraven na míchání zdící malty a zdění domu.

Náklady

Název položkyCena
Půjčovné vrtáku
444 Kč
Košťata
428 Kč
Hadice
1 082 Kč
Prodlužovací kabel
2 412 Kč
Celkem4 366 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Matuš (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama