Představení projektu novostavby pěstitelské pálenice s dvěma byt. jednotkami.

Autor: Korbi (2 příspěvky)
Kategorie: Projekt domu
29. 1. 2024
0 komentářů
Představení projektu novostavby pěstitelské pálenice s dvěma byt. jednotkami.
Příspěvek stavebníka
stavební projekt , plánování stavby

Náš projekt - máme šikovnou projektantku

Tímto bych chtěl představit náš projekt novostavby pálenice a dvou byt. jednotek.

Úkol zněl jasně, stávající technologii pálenice použijeme v novém.

Na mé pozvání a po dohodě s paní projektantkou , jsme se sešli ve stávající palírně. Na místě jsem jí vše vysvětlil a protože je moc šikovná, vše pochopila na první dobrou a začalo se kreslit, měřit , zaměřovat a objasňovat, co a jak chci a proč.

Za hodinku, za dvě bylo hotovo a odjížděla - jak se říká - jen krátká a intenzivní návštěva potěší. Během pár dnů to bylo zhruba na monitoru a následně v mailu.

Bylo jasné, že část pěstitelské pálenice musí být vyšší než je běžné patro, jelikož kolony mají cca 4 m výšky, zbytek mohl být přízemní. Jenže jak na to člověk kouká, tak by to vypadalo pro místí část zastavěného území docela divně, tak se to zvedlo o jedno patro.

Tak se to začalo tvořit a dotvářet, až z toho vypadla jednoduchá stavba o dvou poschodích a jedné otevřené místnosti s galerkou - výhled na kolony ze shora - navíc, nejvíce vůně bývá u stropu.

Přidáme bytové jednotky

Vypadalo to celkem hezky, ale možnosti pozemku nám ještě dovolují se víc roztáhnout, tak jsem navrhl, aby paní projektantka dokreslila bytové jednotky - je to sice průmysl. zóna , ale byt majitele a byt správce tam být muže. Tak se na to vrhla, nakreslila. Já již, po nákresu koordinované situace jsem hned žádal o další stanoviska na všechny možné úřady, osobní návštěvy úřadů, předběžné stanoviska, ať víme, co kde by jim mohlo vadit k vydání kladného stanoviska a průběžně se to doplňovalo, aby to bylo k obrazu jejich (ať se vlk nažere, a koza zůstane celá).

Co si budeme, kdyby to tak nebylo, zbytečně se všechny lhůty protahují, komplikuje se vše s dokreslováním a další ty pro běžného smrtelníka stresové situace a stavy - i když nejde o život, přece jen to přinášelo chvilky vzrušení, chvilky naštvanosti, chvilky nepochopení "a co jako chtějí?", ale co, pokud to člověk chce a musí, není moc jiných možností.

U projektu taky probíhala konzultace s borci od zednického fochu, a každým kdo už něco postavil, z čeho stavět, dřevostavba, cihly - duté a slabší, 30cm plus 20 cm polystyren, a další a další. V téhle části vyhrála cihla a zateplení- hlavním důvodem bylo -že si to chci celé stavět svépomocí a popřípadě křivě uložené cihly - schová polystyren .

A tak se taky stalo - projekt, materiály, dispozice - vyřešeny.

Využití zbytkového tepla

Jednou důležitou částí bylo na domu, využití zbytkového tepla - denně vypustíme v plné sezoně do jímky až 3000 litrů vařícího kvasu a to teplo nyní jde prostě na ohřev jímky a hlíny okolo ní.

Na nové stavbě je naplánována jímka o kapacitě 30-40m3. Kde teda bude spousta horké kapaliny, v konzistenci přesnídávky od Hamé a my si budeme brát teplo zpět na ohřev celého objektu a možná i příjezdové cesty.

Potom je tam plánována ještě jedna jímka, kde bude pouze chladící voda, tam ale není ta teplota tak vysoká, a tu budeme používat stále v okruhu na chlazení destilačních aparatur. Jímka na odpadní vody by mohla být jako bazén - ale to ještě uvidíme - jak to vše půjde.

Poslední větší akce je retenční nádrž na dešťovou vodu- jelikož nám nevyšel, a nebo vyšel, podle toho jak kdo to bere, prostě nejde kvůli podloží udělat vsak do okolní půdy, a tak místní vodohospodáři povolili jímku a po naplnění, muže jít zbytek do kanalizace a následně do čističky.

Jenže, betonu je už namyšleno dost a tak sem si říkal, že retenční nádrž udělám jako takové BIO okénko pro komáry, a tak je naplánována retenční otevřená nádrž, s přepadem do kanalizace- ale pro udržení vláhy v něm bude nádrž vystlaná folií a obskládaná kamenivem o různých frakcích včetně oblázků, a když se tam udrží i nějaká voda, tak případně nějaký živý tvor tam bude taky, co bude žrát ty komáří larvy.

To je asi tak vše, na co jsem si z hlavy takhle vzpomenul - při představování projektu, co bylo asi takové spíš lehčí - ty ostatní méně záživné- jako vyjádření od Hyg. stanice snad není potřeba popisovat, hlavně nevím, kdo si to přečte, tak ať článek nepřinese nějaké negativní pohledy na další vyjadřovačky nutné ke kolaudaci.

Děkuji za pozornost a zase se ozvu. Díky

Foto je pouze ilustrativní

Reklama
Představení projektu novostavby pěstitelské pálenice s dvěma byt. jednotkami.
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama