Dům v Toulavě - projekt domu - 296m2

Autor: Baru a Roman (10 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
16. 12. 2023
2 komentáře
Dům v Toulavě - projekt domu - 296m2
Příspěvek stavebníka
Jak na návrh vlastního projektu, výběr materiálu pro stavbu, požadavky na dotace.

Dům jsme si začali navrhovat dříve, než jsme měli samotný pozemek. Jakmile jsme tedy našli tu správnou parcelu, návrh domu jsme přizpůsobili pozemku a pustili jsme se do projektu.

Projektanta jsme tak navštívili s představou, jak by měl náš dům vypadat a celý proces projektování se tak urychlil. Celkově má náš dům 296 m2 zastavěné plochy, 239 m2 plochy užitné.

Návrh vlastního projektu

Věděli jsme, že chceme stavět rozlehlý bungalov a z typových domů nám nevyhovoval žádný. Pustili jsme se tedy do vlastního návrhu a v první řadě jsme řešili počet místností. Prioritou pro nás byl velký obývací pokoj spojený s jídelnou a kuchyní, ložnice, 2 dětské pokoje, alespoň 1 koupelna a 2 samostatné záchody.

V ideálním případě jsme chtěli spižírnu, šatnu a pracovnu/pokoj pro hosty. (Což se nám do projektu nakonec povedlo zapasovat) Dále jsme chtěli mít velkou technickou místnost, ve které by byly všechny spotřebiče a také garáž pro 2 auta s dílnou.

Věnovali jsme se také tvaru domu přičemž se nám líbily domy do “L”, nebo “T”. Nakonec je náš dům navržen do písmena “H”. Z pozice Feng Shui to sice není ideální ale to doladíme zahradou s nápravnými prvky. Chtěli jsme, aby stavba zapadla do okolního prostředí venkovských staveb. Proto jsme se rozhodli pro pohledové štíty, které připomínají okolní usedlosti a stodoly.

Speciální požadavky

Na projekt jsme měli také několik speciálních požadavků mezi které patřil například otevřený strop nad jídelnou a obývákem, kombinace ploché a šikmé střechy nebo průchod z technické místnosti ven na terasu. Také jsem chtěla mít průchod ven z kuchyně k zahrádce, abych si mohla chodit ven pro bylinky a čerstvou zeleninu. Zakomponovali jsme i velká prosklení a portály pro úchvatný výhled a prosvětlení prostoru.

Reklama
Dům v Toulavě - projekt domu - 296m2

Výběr materiálů

Je pro nás důležité postavit dům z kvalitních materiálů, které nám vydrží co nejdéle. Základy jsme stavěli ze ztraceného bednění. Stavíme z cihel Porotherm 30 v kombinaci s příčkovkami Porotherm 11. Krov na šikmých střechách je vyroben ze dřeva z okolních lesů a krytinu jsme volili betonovou KM beta briliant.

Plochá střecha domu je tvořena konstrukcí z předpjatých panelů spirol. Okna jsme zvolili hliníková od německého dodavatele Schüco. Střechy zateplujeme kamennou vatou isover, podlahy a fasádu polystyrenem.

Dotace

Už během projektování stavby jsme mysleli na to, abychom na dům mohli získat dotace pro novostavby. Spojili jsme se s energetickým poradcem, který nám na základě projektu vytvořil energetický štítek a dal nám doporučení pro izolaci domu.

Dům bude vytápěn tepelným čerpadlem a jako záložní zdroj tepla budeme mít krbovou vložku. V domě bude rekuperace a nabíječky pro e-cars. Plánujeme i exteriérové žaluzie pro chytré stínění domu.

Reklama

Pokud chcete tvořit vlastní projekt, doporučuji si nechat zaslat katalogy typových domů od projekčních kanceláří, kde si můžete prohlédnout různé domy a inspirovat se, co se vám líbí a co naopak ne. Z těchto typových domů si pak poskládáte svůj půdorys.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Baru a Roman
Baru a Roman (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama