Jak jsme si chtěli sami navrhnout vysněný dům

Autor: Olin (1 příspěvek)
Kategorie: Projekt domu
1. 12. 2023
0 komentářů
Jak jsme si chtěli sami navrhnout vysněný dům
Příspěvek stavebníka
Naše rodina se rozrůstá a my si chceme splnit sen vlastního domu za městem. Rok jsme po večerech kreslili, jak by náš domov měl vypadat. Prvně jen tvar, exteriér a pak došlo na dispozici místností. Naši zkušenost krátce popisuji v následujícím příspěvku.

"Projekt" domu svépomocí

Jsme mladá rodina, která se rozrůstá a s ženou jsme se rozhodli, že si postavíme malý dům za městem. Asi rok jsme si kreslili naše představy, až jsme si byli jistí, že 150. varianta je ta pravá.

Kdyby úřady nechtěly složitou projektovou dokumentaci, podal bych jim tam své návrhy (ve SketchUpu pečlivě zpracované:). Jenže to je prý nedostačující. Tak si tedy najdeme nějakého inženýra, který na ten náš návrh dá razítko a trochu to dodělá. Jenže kvalitní projektanti jsou vytížení a docela drazí.

Prý je vše špatně...

Po měsíci hledání jsme našli sympatického pána architekta, který nám však sdělil, že naše představa je zcela mimo. Co nám do toho kecá, bude tam bydlet on, nebo my... Neobměkčili jsme ho, stále trval na svém. Prý je vše špatně. Následovalo dlouhé povídání o našich životech, práci, koníčcích, představách, snech... Došlo i na nějaký psychologický rozbor našich osobností.

Z počátku jsme chtěli ukončit spolupráci. Co mu je po tom, kdy jsme se narodili, které roční období máme raději, v kolik hodin vstáváme a kdy se vracíme z práce. A pak přišel první návrh a s ním i odůvodnění každého detailu. S ženou jsme mlčeli, koukali střídavě na monitor a na sebe. Najednou vše do sebe zapadlo, jako kostky lega. Vše dávalo smysl.

Spokojený úsměv v našich tvářích

Nejen ergonomií, ale také s našimi potřebami a biorytmy. Zastavěná plocha se zmenšila o 12 m2, obvodové zdivo o neuvěřitelných 26 m2 a to bez změny našich požadavků na rozměry místností. Díky chytrému stavebnímu řešení ušetříme přibližně 450 000 Kč. Velmi rádi jsme zaplatili smluvenou cenu a kdyby si pán architekt řekl dvojnásobek, stále by nás neopustil spokojený úsměv v našich tvářích.

Věnujte dostatek času přípravě vašeho projektu a nechte si poradit od odborníků. Bohužel zdaleka ne všichni projektanti mají dostatek zkušeností, empatie a daru (možná z hůry) navrhnout váš domov (nezaměňovat s domem), tak, aby se vám v něm dobře bydlelo.

Hodně zdaru a síly na cestě k vašemu vysněnému domovu.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama