Proč si vybrat foukanou izolaci a co je dobré vědět před její instalací?

Autor: Marek Leško (1 příspěvek)
7. 8. 2023
0 komentářů
Proč si vybrat foukanou izolaci a co je dobré vědět před její instalací?
Komerční
Přemýšlíte o zateplení domu a nevíte se rozhodnout pro správný typ izolace? Na trhu působí množství firem, které se věnují zateplení budov. Víte však o tom, jaké izolace jsou v nabídce a které nejvíce zabrání únikům tepla? V základě si můžeme izolace rozdělit na foukanou a klasickou tepelnou izolaci.

Rozdíly, které rozhodují při výběru

Foukaná izolace se instaluje pomocí foukacího stroje, díky kterému dobře vyplňuje mezery a pokrývá nepravidelné povrchy. Mezi její hlavní přednosti patří právě schopnost vyplnit i části staveb, které jsou tradiční metodou izolace obtížně dostupné. Tento typ izolace má také dobré vlastnosti absorpce zvuku, čímž se snižuje hluk z okolí. Velkou výhodou foukané izolace je také to, že je vyráběna z ekologických materiálů jako jsou celulózová, minerální, dřevovláknitá nebo polystyrenová izolační hmota.

Její instalace však vyžaduje práci odborníků a také profesionální vybavení. Při nesprávné instalaci časem může vrstva izolace usedat, čímž se snižuje její účinnost.

Výhodou klasické izolace je především možnost samostatné instalace. Klasickou izolaci lze zakoupit v již předem nařezaných deskách nebo rolích a je dostupná v různých materiálech. Na těžko dostupných místech staveb se však obtížně instaluje a proto nemusí poskytovat tak účinné pokrytí jako foukaná izolace.

Při nesprávné instalaci je velké riziko možnosti úniku tepla mezerami. Klasická pěnová izolace může při nesprávném těsnění také uvolňovat škodlivé látky.

Nejdůležitější výhodou foukané izolace je její stoprocentní krycí schopnost. Zvládne totiž pokrýt jakýkoliv povrch, aniž by vznikly tepelné mosty a mezery v izolaci. Tuto výhodu, i přes jakkoli dobrou instalaci, klasická izolace nenabídne.

K porovnání tepelného odporu vaší vybrané foukané izolace oproti klasické izolaci slouží také kalkulačky, které přehledně vypočítají rozdíl mezi foukanou a klasickou izolací. Ve výsledku uvidíte porovnání tepelného odporu zvolených izolací, přičemž platí, že čím je číslo R vyšší, tím lépe.

Na co dbát, aby foukaná izolace vydržela co nejdéle?

Foukaná izolace je vhodná pro všechny typy budov, ale lidé často dělají chybu při výběru společnosti. A to může v konečném důsledku způsobit více škody než užitku. Při výběru foukané izolace je důležité všímat si tří základních věcí, zejména objemovou hmotnost izolace, výšku a váhu izolace. Objemová hmotnost se odvozuje od typu konstrukce. Aby izolace časem nesesedala, musí se při kolmých konstrukcích zavést těžší vrstva izolace. To, co asi nejvíce ovlivňuje kvalitu zateplení, je výška izolace. Někdy je nutné foukanou izolaci provzdušnit, čímž se její výška může zvýšit až o 15 %.

Důležitým aspektem, který zabrání postupnému sesedání izolace, je také zjištění váhy použité izolace. Odborná montážní společnost před aplikací foukané izolace nejprve provede její vážení, čímž zjistí, kolik materiálu použít na daný objem plochy.

Proč si vybrat foukanou izolaci a co je dobré vědět před její instalací?

Jakou izolaci zvolit?

Je jich hned několik. Mezi nejpoužívanější a nejoblíbenější typy foukaných izolací patří Knauf Supafil® Loft 045. Izolace je vyrobena z 100% recyklovatelných materiálů, tlumí hluk, je nehořlavá a nesedá.

Oblíbenou volbou je také URSA Pure Floc, která poskytuje zvukovou a protipožární ochranu v jednom, je odolná proti plísním, nehnije a nerozkládá se.

Pro rychlou návratnost investice je výhodná celulózová izolace, která chrání proti zimě a v létě proti přehřívání interiéru.

Minerální skelná izolace je ekologický a přírodní izolant s vynikajícími tepelně izolačními vlastnostmi a zateplení je možné provést i při běžném provozu domácnosti.

Konečný výběr foukané izolace doporučujeme konzultovat s odborníky, kteří nejlépe poradí a doporučí vhodný typ izolace pro vaši konstrukci.

Profesionálové to udělají za vás

Při aplikaci foukané izolace si nechte poradit od odborníků, protože je možné, že svépomocnou instalací bez praxe byste v konečném důsledku způsobili více škod. Stejně tak zapůjčení profesionálního výkonného foukacího stroje stojí nemalé peníze, proto si důkladně promyslete, zda se do foukané izolace pustíte sami nebo oslovíte profesionály.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Marek Leško
Marek Leško (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Ekoizolace.cz

Ekoizolace.cz

Foukaná izolace poskytuje dokonalé zateplení bez vzniku tepelných mostů. Zateplení tímto druhem izolace je rychlé a nevyžaduje náročné stavební úpravy. Dle vašich požadavků používáme různé typy izolace (celulózu, skelní vatu, čedičovou vatu, polystyren apod.)

Na Folimance 2155/15, 120 00 Praha 2

731 640 466

www.ekoizolace.cz

Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama